Tanımak ibadettir; niyet edene

Geçen gün bir yakınım imzalamakta olduğum evraka baktı ve imzalar üzerine bir araştırma yaptığını, okuduğu kaynaklara göre karakter tahlili yapmayı öğrendiğini söyledi. Hiç merak edip...

Geçen gün bir yakınım imzalamakta olduğum evraka baktı ve imzalar üzerine bir araştırma yaptığını, okuduğu kaynaklara göre karakter tahlili yapmayı öğrendiğini söyledi. Hiç merak edip sormayı aklımdan geçirmemiş olsam da birden atıldı: Senin karakterin şöyle şöyle...

Ona diyemedim ama şunları geçirdim zihnimden: Bu imza şablonları üzerinden insanı tanımak uzun ve yorucu bir uğraş olsa gerek. Allah tekrar eder mi. Her karakter başka.

Şimdi prototip olarak anonim insan tasarlıyor küresel sektörler. Ve ortalamaya hitap ediyorlar. İlaç sanayii de sanat piyasası da, başka sektörler de böyle.

Vasat zevkler ve yüzeysel donanımlar çağındayız artık. Halbuki ruh külli olsa da anonim değil. İnsanı yeniden tanımak gerekiyor her seferinde.

Onu attığı imzaya indirgemek olsa olsa vasat düzey talep eden tüketim endüstrisine yarar. Yarıyor. İnsanı okumak için gönül alfabesi gerek. İmza örneklerinden ziyade.

***

Karşındakini tanımak; evet ibadettir niyet edene. Tanımak onunla hemhâl olmak, onu nefsinden geçirmek, yaklaşmak, içermek ve nihayet bilmek demek. Ama asıl olarak sevmektir tanımak. Çünkü bir insanı yakinen tanıdığında onda ağır basan güzelliği görürsün. Güzeli gören sevebilendir aynı zamanda.

Onu zahirde ve batında tanıdığında artık o olursun. Onu tanımak ile kendini tanımak aynı anlama gelir. Senin hakikatin olur o.

Böylece bilmeden bilirsin ve artık onu sevmekle bilginin kendisi olursun.

Yabancı, öteki, gayrı kalmaz. Herkes, her şey yâr olur, ağyâr ortadan kalkar. Hiç kimse öteki değildir, anlarsın.

***

Ağaca, kuşa, göğe baktım bugün yine onca iş arasında. Ve her şeyin ne kadar biricik olduğunu seyretmeyi denedim. Allah tekrar etmiyor. Ne güzel. Her an bir başka işte. Her şeydeki tecellîsi biricik. Sonsuz ve biricik. Bir.

Tanımak ve sevmek için ne kadar geniş bir imkân.

Baktığın her şeyde senden bir suret var. Bunu görebildikçe dönüşüyorsun. An açılıyor. Zaman birimleri siliniyor giderek. İyi de nasıl tanıyacaksın? Resmen mi, gayrı resmi olarak mı?..

Bir de tanımayanlar var. Mevcudu inkar eden, aslını merak etmeyenler. Kin ve kibir yüzünden sevemeyenler. Şu bizden bu bizden değil diyerek yâr yüzüne odaklanamayanlar. Karşındakini anlamaya, odaklanmaya, adanmaya, kendini vermeye bir değer biçemeyenler var. Eşyayı tanımayan nefsini nasıl bilecek? Karşındakini sevemeyen Rabbini nasıl bilecek?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bu mecradaki son yazı 22 Haziran 2019 | 301 Okunma İstanbul’dan Elmalı’ya beldeleri merkez yapan nefes! 18 Haziran 2019 | 138 Okunma Öğrenmenin önündeki en büyük engel: Benlik kibri 15 Haziran 2019 | 256 Okunma Siyaset meydanı da ‘akleden kalb’e dahil 11 Haziran 2019 | 62 Okunma Birlikte geçilen kapılar, tek başına girilemeyen odalar 08 Haziran 2019 | 150 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar