Sırf sağı solu değil, biraz da kendini yıkıp yakmak...

Gezi'den beri özellikle sosyolojik ve kültürel olarak bir araya gelmeye başlayan iki kesim var geldiğim laik çevrede. HDP bu iki kesimi siyaseten de birleştirmiş oldu: Laiklerin antikemalist kesimiyle (ki içinde demokrat ve liberali var)...

Gezi'den beri özellikle sosyolojik ve kültürel olarak bir araya gelmeye başlayan iki kesim var geldiğim laik çevrede. HDP bu iki kesimi siyaseten de birleştirmiş oldu: Laiklerin antikemalist kesimiyle (ki içinde demokrat ve liberali var), ulusalcı - kemalist kesimi özellikle son iki yıldır AKP ve Erdoğan düşmanlığının itici gücüyle bir araya geliyordu. Bugün pek çoğu HDP'ye oy verdi.

Demirtaş'a göre aldıkları puan emanet oy barındırıyordu. Kandil ayar verdikten sonra geri aldı sözlerini. Aslında gerçek olan da bu. Bu oyların kalıcı olma ihtimali bence de çok yüksek. Çünkü verilen oy aslında belli bir 'medeniyet' ve kültür / gelenek anlayışına ve dinin tahakkümünden uzak bir hayat tarzı tercihine verildi. Ve bu ortak yaklaşım laik kesimi yeniden HDP üzerinden birleştirdi.
Bana kalırsa laik çevredeki bu iki kesimin bundan sonra ayrım yaşayacağı tek ölçüt var: Yerlilik algısı. Memleketini ve insanlarını sevmek, tenkit etse de isyan etmemek, engellemek yerine önünü açmak vs gibi kriterlerle oluşan bir tür kuşatıcı şuur. Hangi kesimden gelirseniz gelin. Bu sonraki yazının konusu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bu mecradaki son yazı 22 Haziran 2019 | 301 Okunma İstanbul’dan Elmalı’ya beldeleri merkez yapan nefes! 18 Haziran 2019 | 138 Okunma Öğrenmenin önündeki en büyük engel: Benlik kibri 15 Haziran 2019 | 256 Okunma Siyaset meydanı da ‘akleden kalb’e dahil 11 Haziran 2019 | 62 Okunma Birlikte geçilen kapılar, tek başına girilemeyen odalar 08 Haziran 2019 | 150 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar