Müslümanları suçladıkları kadar kendi devletlerini suçlamadılar

Dünyanın çeşitli yerlerinden gelen göçmenler tarafından kurulan özgürlükler ülkesi Amerika'da yeni Başkan Trump'ın uygulamaya koyduğu göçmen karşıtı kararname insanlığa müthiş...

Dünyanın çeşitli yerlerinden gelen göçmenler tarafından kurulan özgürlükler ülkesi Amerika'da yeni Başkan Trump'ın uygulamaya koyduğu göçmen karşıtı kararname insanlığa müthiş bir ibret sunuyor.
Irak'a Amerikan işgali başladığı 2003'den beri, ki siz buna Afganistan işgalini, Suriye iç savaşını, Libya'daki Kaddafi karşıtı dönemi, Yemen'deki karışıklıkları vesaire de ekleyin... Sanki gözümüzün önünde binlerce milyonlarca savaş mağduru yoktu.
Batılı halklar mülteci krizine ah vah ederken kendi devletlerinin küresel merhametsizlik üzerine kurulu siyasetlerinden bağımsızmış gibi algılıyorlardı kendi topraklarında patlayan bombaları, canlı bombaları.
Müslümanlıkta buldukları suçun bir kısmını kendi devletlerinin insanlık dışı uygulamalarında bulmadılar. Çünkü vicdanlarında binbir algı operasyonu ve nefret moderasyonu ile meşrulaşıyordu bir dine olan bakışları.
Müslümanların şiddetle olan ilişkisi doğal görülmeye başlandığı ölçüde, dünyada son yirmi yıldır milyonlarca Müslüman'ın Batı'nın silahları ve çatıştırma politikalarıyla katledildiği gerçeğinin üzeri örtüldü.
***
Trump'ın kararıyla New York'ta on binlerce kişi havaalanlarında Müslümanların ABD'ye girişinin engellenmesini kınamak amacıyla protesto gösterisi düzenleyene dek sayısız mülteci Batılı ülkeler kapılarını tam olarak açmadığı için denizlerde boğuldu, yollarda dondu, aç ve susuzluktan can çekişti, kırıldı, serildi.
Bugün Trump'ın kararnamelerini kınayan ülkelerin mülteci krizinde ülkelerine sığınmaya çalışan biçare insanların haysiyetiyle, sermayesiyle, birikimiyle nasıl oynadıkları da henüz unutulmadı.
Şimdi İtalya Başbakanı Batı'nın açık toplum, çoğul kimlik ve ayrımcılığa izin vermeme olarak sıraladığı değerlerinden dem vuruyor mesela. Batı'nın eli kolu parmağı uzanmayan bir Ortadoğu bataklığı olabilirmiş gibi. 'Örtülü ödenek'ten dök dök ye bitiremediği ayrımcılık politikaları ise hiç yokmuş gibi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bu mecradaki son yazı 22 Haziran 2019 | 301 Okunma İstanbul’dan Elmalı’ya beldeleri merkez yapan nefes! 18 Haziran 2019 | 138 Okunma Öğrenmenin önündeki en büyük engel: Benlik kibri 15 Haziran 2019 | 256 Okunma Siyaset meydanı da ‘akleden kalb’e dahil 11 Haziran 2019 | 62 Okunma Birlikte geçilen kapılar, tek başına girilemeyen odalar 08 Haziran 2019 | 150 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar