Muhalif aydınlar Ortadoğu’da barışa destek olabilir mi?

Şunu hemen belirteyim: Derdimiz savaş çığırtkanlığı, milli hassasiyetleri kaşımak, kimin ne kadar yerli veya yabancı olduğunu deşifre etmek veya komplo teorileri üzerinden üçüncü...

Şunu hemen belirteyim: Derdimiz savaş çığırtkanlığı, milli hassasiyetleri kaşımak, kimin ne kadar yerli veya yabancı olduğunu deşifre etmek veya komplo teorileri üzerinden üçüncü dünyacılık algısı oluşturmak filan değil. Bu tavırlardan on yıllarca çektik bu ülkede. Ve pek çok katliama, faili meçhule, darbe olgunlaştırma operasyonlarına hamaset derecesinde bu hassasiyetlere taptığımız için yenik düştük, kullanıldık, alet edildik milletçe.

Bu şablonlara esir düştüğümüz ölçüde gerçek olan ile olmayanı ayırt edemez hale geldik. Hem savaş çığırtkanlığı ve 'asalım keselim' saldırganlığı yapmadan, hem de savaş ortamında sahici bir mertlik / ahlaki bir direniş ve yiğitlik tavrı sergilemek gerektiğinde: Bunun neresinde olacağımıza dair şahitliklere ihtiyacımız var bugün ivedilikle.

Ve bu şahitliği yeni terimler içinden konuşmak suretiyle kayda geçirmemiz gerek. Neden yeni terimler, yeni söylemler? Çünkü küresel diplomasinin bugünkü 'şalala' söylemiyle gerçek anlamda bir hak talebi, mazlumiyet veya direniş üslubu geliştirmek imkansız.

Şimdi uçağını sayısız ihlalleri sonucu düşürdüğümüz Rusya'ya efelenip dayılanmakla bu işler olmaz diyesi muhalif aydınların pek çoğu. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bu mecradaki son yazı 22 Haziran 2019 | 301 Okunma İstanbul’dan Elmalı’ya beldeleri merkez yapan nefes! 18 Haziran 2019 | 138 Okunma Öğrenmenin önündeki en büyük engel: Benlik kibri 15 Haziran 2019 | 256 Okunma Siyaset meydanı da ‘akleden kalb’e dahil 11 Haziran 2019 | 62 Okunma Birlikte geçilen kapılar, tek başına girilemeyen odalar 08 Haziran 2019 | 150 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar