Kültürü kaynağından çekmek

Üsküdar'da yazı yazmak için geldiğim kıraathanede yan masadaydı, çayıma eşlik etmeye çağırdım. Karşılıklı oturduğumuzda, gözlerinden bulutlar geçiyordu. Yorgun...

Üsküdar'da yazı yazmak için geldiğim kıraathanede yan masadaydı, çayıma eşlik etmeye çağırdım. Karşılıklı oturduğumuzda, gözlerinden bulutlar geçiyordu. Yorgun görünüyorsun dede dedim. Onlarca kitabı kültür hayatımıza kazandırmış, pek çok eseri yayına hazırlamış bir hocaydı.
Usandım kelimelerden dedi. Kimi milliyeti göz ardı etti, ümmet diye diye geveledi. Kimi milliyete yaslandı, dini göz ardı etti. Şimdi öyle böyle bunların fikirleri iktidara taşındı. Görüşleri iktidarda ama görünen nokta iktidarda değil dedi. Ne demek istediğini daha iyi anlayayım diye, kör nokta neresi diye sordum.
Görülmesi gereken noktanın görülmemesi dedi. Neymiş o nokta deyince başladı: “Dün Sabahattin Ali gibi, Kemal Tahir gibi insanları değerlendiremedi devlet. Necip Fazıl'a bile sağlığında yeterli ilgiyi göstermedi. Bugün onların düşünceleri iktidarda ama bunları cezalandıran zihniyet heba oldu. Gördükleri yerin ne olduğundan haberi yok iktidardakilerin. Halbuki bu kültürün tam oluştuğu nokta. Hah dedim, kültürün tam oluştuğu nokta kör noktamız! Evet dedi. Senin haberin var mı?
***
Yunus, Yesevi, Mısri bizim tevhid anlayışımızdır. İslam'ın hakikati, eşyanın yorumu, varlığa hizmet. Kuran'ın ve sünnetin hakikati. Aşk ve irfan kültürü. Dinin anadile uyarlanması bu zatların marifetiyle oldu. Anadilini gönül dili yaptılar. Hakikatin dilini herkesin anlayacağı noktaya, herkesin anlayacağı seviyelere taşımakla kurulur medeniyet.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bu mecradaki son yazı 22 Haziran 2019 | 301 Okunma İstanbul’dan Elmalı’ya beldeleri merkez yapan nefes! 18 Haziran 2019 | 138 Okunma Öğrenmenin önündeki en büyük engel: Benlik kibri 15 Haziran 2019 | 256 Okunma Siyaset meydanı da ‘akleden kalb’e dahil 11 Haziran 2019 | 62 Okunma Birlikte geçilen kapılar, tek başına girilemeyen odalar 08 Haziran 2019 | 150 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar