Cumhuriyetimizin hu’sunda nefes nefese!

Nerede idrak ediyoruz Cumhuriyet’in manasını? Acizane Çanakkale Seddülbahir’deki Abide’de gönül coğrafyamızın her yanından gazaya gelip şehit düşenlerin ismini okurken bir imparatorluğun...

Nerede idrak ediyoruz Cumhuriyet’in manasını? Acizane Çanakkale Seddülbahir’deki Abide’de gönül coğrafyamızın her yanından gazaya gelip şehit düşenlerin ismini okurken bir imparatorluğun batışını değil, diri olan şehadet makamının yeni adı olarak Cumhuriyeti sevmişliğim vardır en çok.

Bir de meçhul asker anıtlarında aynı hisse kapılırım. Bandırma’daki Son Kurşun Anıtı da bizim gibi sonraki kuşaklarda bir tefekküre yol açıyor. Kimi vücudunda şarapnellerle gömüldü bu toprağa. Kimi bir elinde bayrak, vücudu paramparça.

Çanakkale gazilerinin torunları belki Seyit Onbaşı heykelinin önünde poz verip dönüyor, idrak edemeden vatanın manevi temsilini. Ama işte bu nasıl bir diri makamsa, 15 Temmuz gibi sıcak bir çarpışma anında bir anda tecelli ediyor.

Şahadet sönmeyen bir meşale, vatan denilen gönül ittifakının ölümsüz sultanı.

Evet kan deveranı ile canlanıyor vatan denilen o kesintisiz zikir. Şimdi cumhuriyet devri. Yine kan, ter ve gözyaşı ile.

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bu mecradaki son yazı 22 Haziran 2019 | 301 Okunma İstanbul’dan Elmalı’ya beldeleri merkez yapan nefes! 18 Haziran 2019 | 138 Okunma Öğrenmenin önündeki en büyük engel: Benlik kibri 15 Haziran 2019 | 256 Okunma Siyaset meydanı da ‘akleden kalb’e dahil 11 Haziran 2019 | 62 Okunma Birlikte geçilen kapılar, tek başına girilemeyen odalar 08 Haziran 2019 | 149 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar