Yunus Emre Divanından Enstitüsüne

Bir kardeşimiz İmam hatip okuduktan sonra İngilizce mütercim tercümanlık bölümünü kazandı bu yıl. İkinci dil olarak da Arapçayı seçecekmiş. Ne kadar isabetli olur dedim. Maneviyatla beslenen kültür...

Bir kardeşimiz İmam hatip okuduktan sonra İngilizce mütercim tercümanlık bölümünü kazandı bu yıl. İkinci dil olarak da Arapçayı seçecekmiş. Ne kadar isabetli olur dedim. Maneviyatla beslenen kültür dilimizin başka dillerdeki karşılığında yaşamak, sadece spontane çeviri yapmaktan ibaret değil ne de olsa.

İster devletin bir kurumuna girsin, ister özel sektörde geniş bir skalada iş imkanı bulsun, ister dil öğretmenliği yapsın; başka dillerde yaşamak öncelikle anadilini iyi konuşmaktan geçiyor. Çünkü taliplere dilimizi öğretirken iç sesimizi (gönül dilimizi) işittirmek, aktarılanın dilden öte köklü bir kültür olduğu gerçeğine yaklaştırır bizi.

Lakin annesinden duyduğum yakıcı gerçek beni maalesef şaşırtmadı: “Bu çocuklar şimdi soru cevap yazılı sınavlarda imla hatası olmadan İngilizce ifade ediyorlar meramlarını. Fakat aynı şeyi Türkçe yazdıklarında onlarca imla hatası çıkıyor.”

Ah dedim, bilmez miyim! Üniversite hocaları bile profesör olsun ister olmasın, o kadar imla hatası ve ifade bozuklukları dolu metinler yazıyorlar ki, okuduğumu anlamakta zorlanıyorum. Aynı şekilde şu da bir o kadar gerçek: Türkçeyi -belki de öğrendiği dördüncü dil olarak- öylesine benimsemiş bir Rus tanıdığım var ki pek çoğumuzdan daha mükemmel bir Türkçeyle yazıyor.

Hadi geçtim imla hatalarını (başta de, da ve ki ekini yanlış kullandığının dahi farkında olmayan her düzeyde kişinin kesintisiz hatalı cümlelerini) anadilimizde kendimizi ifade etme güçlüğü nereden kaynaklanıyor böylesine katmanlı, zengin bir dilimiz olmasına rağmen?

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bu mecradaki son yazı 22 Haziran 2019 | 301 Okunma İstanbul’dan Elmalı’ya beldeleri merkez yapan nefes! 18 Haziran 2019 | 138 Okunma Öğrenmenin önündeki en büyük engel: Benlik kibri 15 Haziran 2019 | 256 Okunma Siyaset meydanı da ‘akleden kalb’e dahil 11 Haziran 2019 | 62 Okunma Birlikte geçilen kapılar, tek başına girilemeyen odalar 08 Haziran 2019 | 149 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar