Ey sevgili; daima İslamî şehrim!

Bize İslam şehrinin ayrıntılarını anlatıyorlar, bazen doğuda batıda görüyoruz geometrik desenlerin, gök cisimlerinin ve uzayın, tabiatın, ağacın kuşun ve tüm nesnelerin sanatçıların elinde...

Bize İslam şehrinin ayrıntılarını anlatıyorlar, bazen doğuda batıda görüyoruz geometrik desenlerin, gök cisimlerinin ve uzayın, tabiatın, ağacın kuşun ve tüm nesnelerin sanatçıların elinde dilinde velhasıl tahayyülünde nasıl dönüşerek mimaride, musikide, şiirde güzelliği genişlettiklerini.

Bazen bunca karmaşanın ortasında yürüdüğümüz yolda çarpıveriyoruz bir detaya. Ne müthiş bir hazine bu diyoruz, bir parmaklık, bir tokmak, avluya açılan bir kapı. Ama gündelik hayatın kabalığı ve karmaşası içinde eriyip gidiyor İslam şehrinden kalan güzellikler.

Sadece mekandan ve hayattan değil, hafızadan da çekiliyorlar giderek. Ya da bazen bilmediğimiz bir dilde bırakıyorlar yankısını. Portekiz’de insanların inşallah ve maşallah sözcüklerini Endülüs’ten beri kullanmaya devam ettiklerini bizzat kulağımla duymuştum.

Ya çoktan yenik düşmüştür İslami şehirler küresel kapitalizme. Ya modernizmin doyumsuz iştahında vahşi dişlileri arasında çiğnenip gitmiştir. Ya da zaten İslam’ın gerçek yüzünü yaşayamayan milyonlarca Müslüman’ın elinde helak olup gitmiştir kıymet bilinmezlikler içinde.

***

İslami şehir denilince bugün hepimizin tahayyülünde farklı görüntüler canlanabiliyor. Benim için misal, o bir kamilin vücudu. Hak eren. Allah dostu. Hiç kaybolmayan sevgili. Sözsüz kelamsız, gönülden gönle paylaşılan sır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bu mecradaki son yazı 22 Haziran 2019 | 300 Okunma İstanbul’dan Elmalı’ya beldeleri merkez yapan nefes! 18 Haziran 2019 | 133 Okunma Öğrenmenin önündeki en büyük engel: Benlik kibri 15 Haziran 2019 | 249 Okunma Siyaset meydanı da ‘akleden kalb’e dahil 11 Haziran 2019 | 61 Okunma Birlikte geçilen kapılar, tek başına girilemeyen odalar 08 Haziran 2019 | 142 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar