Hâlâ anlamadık mı bugün Itri’ler Sinan’lar Yunus’lar neden yetişmiyor?

Reis-i cumhurun sözleri üzerine koparılan fırtınalar bizim halimize ayna. Artık anlamadık mı hala niye bugün Itri’ler, Sinan’lar, Yunus’lar yetişmiyor? Alıntı Müslümanlığından yaşantı...

Reis-i cumhurun sözleri üzerine koparılan fırtınalar bizim halimize ayna. Artık anlamadık mı hala niye bugün Itri’ler, Sinan’lar, Yunus’lar yetişmiyor? Alıntı Müslümanlığından yaşantı Müslümanlığına niye geçilemiyor?

Aktarım kültüründen yaşantı kültürüne geçemediğimiz için dini de gönülden ve tavırlardan ziyade medyada polemiklerle ihya edeceğimizi sanıyoruz. Tevhid şuurunun dinî bilgi sahibi olmakla veya ibadetleri tam yapmakla öğrenilemeyecek oluşu bize ipucu veriyor oysa her seferinde:

Gönül eğitimi ile nefsini miraç ettirerek Hakkı kendinde ve eşyada / enfüste afakta ispat edebilenlerin kurduğu medeniyet, insanlığın evrensel değerlerini haiz olmuştur. Bunun da yolu aşk ve irfan kanatlarıyla uçmaktan geçiyor.

Din elbette itikadi olarak doğru yaşanmalı. Ama kalp kimsenin tekelinde değil. Gönül ki, Hakkın evidir, sır olduğunda artık ne mezhebi kalır, ne tarikatı cemaati. Kayıtların ve yönlerin silindiği ol makama ulaşmış erenlerin yurdunda bilmeden çekiyoruz nefesi. Artık biraz bilsek ya!

***

Geleneğimizdeki mana yollarının gerçeğini keşfederek bugünün dilinde bu evrensel yöntemleri özünü koruyarak güncelleyip dönüştürmemizin yollarından hemen her yazımda dem vurup duruyorum.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bu mecradaki son yazı 22 Haziran 2019 | 301 Okunma İstanbul’dan Elmalı’ya beldeleri merkez yapan nefes! 18 Haziran 2019 | 138 Okunma Öğrenmenin önündeki en büyük engel: Benlik kibri 15 Haziran 2019 | 256 Okunma Siyaset meydanı da ‘akleden kalb’e dahil 11 Haziran 2019 | 62 Okunma Birlikte geçilen kapılar, tek başına girilemeyen odalar 08 Haziran 2019 | 149 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar