Okumaktan murat ne?

Piyasa alimlerinin vasat medyatik polemiklerine mahkum bırakılan bir maneviyat iklimimiz var halihazırda. Neden düzeysiz tartışmalar insanların gönlünü açmaya yetmiyor diye düşünenimiz olursa: İlmi aktaranların...

Piyasa alimlerinin vasat medyatik polemiklerine mahkum bırakılan bir maneviyat iklimimiz var halihazırda. Neden düzeysiz tartışmalar insanların gönlünü açmaya yetmiyor diye düşünenimiz olursa: İlmi aktaranların göreceli terimleriyle tefekkür etmeye mahkum olmadığımızı fark ederiz.

İlim açıldıkça alimler gizleniyor elbet. Bugün olan da bu. Ama bu durum, gerçek erlerin / hak erenlerin sayısının azaldığı anlamına gelmiyor. Tenhalar dopdolu. Her devirde olduğu gibi bugün de böyle.

Ama: Gizli hazineyi açmak için talip olanların saf bir niyetle meşakkat çekmesi gerekiyor. Çünkü gerçek bir mânâ eri, kişiyi kendi gerçeğiyle buluşturmakla kalmaz, onu külli mânâya da dahil eder.

***

Kendine dönmeyen deliye döner. Böyle yazıyordu sosyete berberinin camında. Kocaman harflerle! Önünden geçerken durduk. Sıradan bir andı. Meğer gönlüm bu cümleyi tam aksinden okumuş: Kendine dönen deliye döner!

Ne de olsa kolay değil kendine dönmek. Aslına kavuşmak, kendinde ve eşyada hakkı bulmak. Buna talip olup yola çıkanlar ise hakikati ispat edene dek deliye bağlar. Mecnuna döner. Denilir ki hayret ve hayranlıktan geçerek hiçbir şey olmamış gibi işine gücüne devam etmeli deliye dönen kişi. İçinden deli, dışından akil olmalı vesaire.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bu mecradaki son yazı 22 Haziran 2019 | 301 Okunma İstanbul’dan Elmalı’ya beldeleri merkez yapan nefes! 18 Haziran 2019 | 138 Okunma Öğrenmenin önündeki en büyük engel: Benlik kibri 15 Haziran 2019 | 256 Okunma Siyaset meydanı da ‘akleden kalb’e dahil 11 Haziran 2019 | 62 Okunma Birlikte geçilen kapılar, tek başına girilemeyen odalar 08 Haziran 2019 | 149 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar