Kültürel yobazlık

Uzun süredir atıl halde duran ve siyasi polemiklerin malzemesi haline gelen meşhur Akm binasının nihayet yeni projesinin tanıtımı yapılmış dün. 2019’da tamamlanması planlanan yeni binanın yine bir sembol...

Uzun süredir atıl halde duran ve siyasi polemiklerin malzemesi haline gelen meşhur Akm binasının nihayet yeni projesinin tanıtımı yapılmış dün. 2019’da tamamlanması planlanan yeni binanın yine bir sembol olacağını öngörmek zor değil. Kimileri sadece İstanbul’a değil, şimdiden tüm Türk ve İslam aleminin hizmetine verileceğini, geniş ufuklu bir kültür işlevi göreceğini söylüyor.

Kimileri de ne cephedeki topu ne Boğaz gören lokantası önemli, içinde ne olacak, ne sergilenecek, ne oynanacak diye soruyor. Evet hangi kesim ne amaçla sorgularsa sorgulasın, kültür ve sanat medeniyetin ruhu olabildiği ölçüde mimari özelliklerinin ötesinde ruh değerlerimizin ihyasını gerçekleştirebilir.

***

Akm’nin 1930’larda başlayan macerası 69 yılında tamamlanabilmiş, yangın nedeniyle kapılarını kapatmak durumunda kalmış. 77’de açılmasının ardından depreme dayanıksız olduğu anlaşılmış. 2010’da ise binanın yıkılmasına karşı çıkan sanatçılar ve aydınlar grubunun da katkısıyla proje durdurulmuştu.

2010’daki tartışmalarda kullanılan söylemi de bir hatırlayalım kabataslak. Cumhuriyet sanatçılarının pek çoğu Akm’nin yeni projesinin kültür sanat hayatımıza yapılan bir darbe olduğunda hemfikir idi. Bitip tükenmez protestolar, gösteriler yapıyorlardı.

Binanın yeniden yapılmasını ise Devlet Tiyatroları Opera ve Bale’sine açık bir saldırı ve ortadan kaldırma olarak yorumluyorlardı. Atatürk’le gelen kazanımlarımızın AKP tarafından ortadan kaldırılacağını söylüyorlar, bol bol da niyet okuyorlardı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bu mecradaki son yazı 22 Haziran 2019 | 301 Okunma İstanbul’dan Elmalı’ya beldeleri merkez yapan nefes! 18 Haziran 2019 | 135 Okunma Öğrenmenin önündeki en büyük engel: Benlik kibri 15 Haziran 2019 | 254 Okunma Siyaset meydanı da ‘akleden kalb’e dahil 11 Haziran 2019 | 62 Okunma Birlikte geçilen kapılar, tek başına girilemeyen odalar 08 Haziran 2019 | 147 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar