Ayasofya İslamcılar için neden önemli ve muhalefetin vahim yanılgısı ne?

Bu satırları, 18 yaşındayken, Ayasofya’ya büyük anlamlar yükleyen, Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi konu olduğunda ayakları yerden kesilen biri olarak yazıyorum.

İslamcı hareket için Ayasofya sadece camiye çevrilme meselesi değildi.

İslamcılar Ayasofya’ya şöyle anlamlar yüklüyordu: Türkiye Cumhuriyeti Batı’ya dini anlamda ciddi tavizler verilerek kuruldu. Yani cumhuriyeti kuranlar, dinsiz bir ülke ( laiklik böyle yorumlanıyordu çünkü) vaat ettikleri için Batılılar cumhuriyetin kurulmasına müsaade etti. Ayasofya, bu pazarlıkla beraber gelen esaretin en önemli sembollerinden biriydi.

İslamcı hareket meseleye böyle bakıyordu. 

Böyle baktıkları için Ayasofya’nın ibadete açılması bir anlamda yüz yıl önce verilen bu tavizin ve beraberinde gelen esaretin de sonu anlamına geliyordu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kemal Kılıçdaroğlu aday olursa 23 Mayıs 2022 | 8.497 Okunma Trump hayranlığı, Biden’ın yarattığı heyecan ve bizim halimiz 09 Kasım 2020 | 954 Okunma Demokrasicilik oyunu ve ‘İlk seçimde gidecekler’ palavrası 05 Ekim 2020 | 605 Okunma Ülkede oluşan enkazı kim, nasıl kaldıracak? 21 Eylül 2020 | 813 Okunma Dış politikada Erdoğan’ın yanında mı durmalıyız? 14 Eylül 2020 | 2.386 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar 1 yorum