Millet İttifakı'nda heyecan nasıl bitti; soğan 15 Mayıs'ta 10 liraya nasıl düşecek?

Sırf Parlamenter Sistem için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı konuşlananların neden, Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nin revize edilmesini talep etmedikleri sorusunu hiç kendinize sordunuz mu?Recep Tayyip Erdoğan...

Sırf Parlamenter Sistem için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı konuşlananların neden, Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nin revize edilmesini talep etmedikleri sorusunu hiç kendinize sordunuz mu?

Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’de Bülent Ecevit hariç, tüm liderlerin hayali olan Başkanlık Sistemi (Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi) ile Türkiye’yi tanıştırdığında, bu sistemin ilk uygulamasının ardından, aksayan ya da eksik kalan yönlerinin revize edilmesi gerektiğini hiç düşünmemiş olabilir mi?

Elbette hayır. Erdoğan dün seçim beyannamesini açıklarken de bu düşüncesini ortaya koydu.

1960-2002 yılları arasında 40’tan fazla hükümet kurulmasının ve neredeyse her yıl hükümet değişmesinin Türkiye’yi istikrarsızlıklardan başka bir yere götüremeyeceğini bilen tek kişi Erdoğan değildi. Mehmet Ali Bayar’ın Abdulkadir Selvi’ye aktardıklarına göre; Süleyman Demirel Cumhurbaşkanlığı döneminde, Başkanlık Sistemi'ne geçiş için kendilerine bir rapor hazırlatmıştı.

Turgut Özal ise Cumhurbaşkanlığı döneminde Mehmet Ali Birant’a neden Başkanlık Sistemi gerektiğini anlatırken, yarı başkanlık yerine Amerika’ya benzer ama kendi dinamikleri olan bir sistemi arzuladığını anlatmıştı. Alparslan Türkeş ve Necmettin Erbakan’ın arzusu da bir gün Türkiye’nin Başkanlık Sistemi'ne geçmesiydi.

Erdoğan, Türkiye’yi Başkanlık Sistemi'ne götüren referandumdan iki yıl önce yaptığı bir konuşmada, “Başkanlık Sstemi'ndeki ısrarımızın temel sebebi istikrar ve güven ortamına yapacağı güçlü katkıdır” diyor ve ekliyordu: “ Bu milleti 1940’ların milli şef uygulamalarına, 1070’lerin ve 1990’ların koalisyon günlerine layık görenler tabii ki Başkanlık Sistemi'ne karşı çıkarlar. Biz Türkiye bir daha o günleri yaşamasın diye Başkanlık Sistemi istiyoruz.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan ile Irak gezisinin şifreleri İsrail Ortadoğu’da dünya savaşı mı çıkaracak? 23 Nisan 2024 | 448 Okunma Erdoğan “bitti” demeden bitmez mi? Kaç yeni parti kuruluyor? Kaç parti kapanır? 19 Nisan 2024 | 1.778 Okunma Davul zurnayla saldırı mı olur? İran, İsrail ve Amerika’ya bundan daha büyük bir iyilik yapamazdı! 16 Nisan 2024 | 819 Okunma ÖZEL’İN ERDOĞAN’I ARAMASI NE ANLAMA GELİYOR? YRP’NİN STRATEJİK HATASI 12 Nisan 2024 | 2.064 Okunma AK Parti giderse YRP, SP, DEVA, Gelecek mi iktidar olacak? 09 Nisan 2024 | 612 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar