HDP Altılı Masa'ya rest çekti; İYİ Parti'de ülkücü damara dönüş nasıl başladı?

HDP’nin her gün el yükselterek, sonunda Millet İttifakı’ndan, Öcalan ve cezaevindeki PKK’lıların genel afla serbest bırakılmalarını istemesi, Kılıçdaroğlu’na daha oyunun başında...

HDP’nin her gün el yükselterek, sonunda Millet İttifakı’ndan, Öcalan ve cezaevindeki PKK’lıların genel afla serbest bırakılmalarını istemesi, Kılıçdaroğlu’na daha oyunun başında “rest” çekilmesinden başka ne anlama gelir?

Peki Sırrı Sakık’ın, Kılıçdaroğlu’na, “Kapalı kapılar arkasında verilen sözleri açıkla” demesi karşısındaki suskunluk kabul edilebilir mi? Nedir verilen sözler? Bu sorulara cevap arayacağız ama önce İYİ Parti lideri Akşener’in, ülkücü damarlarını sonuna kadar zorladığı grup toplantısına değinmek istiyorum.

İYİ Parti’deki eski tüfek ülkücüler de Genel Başkan Akşener de CHP-HDP trafiğindeki gidişatın farkındaydı.

Aday kim olursa olsun, HDP, her şekilde Altılı Masa’nın denklemine girecekti. Ancak, Kılıçdaroğlu’nun adaylığındaki süreçle, özellikle ülkücü gelenekten gelen Mansur Yavaş’ın adaylığındaki süreç farklı gelişecekti. Yavaş’ın adaylığı durumunda; HDP, belki yine Altılı Masa’yı desteklemek zorunda kalacaktı, ama kimse Mansur Yavaş’a Masa altında HDP ile iş pişirdiği yakıştırmasını yapmayacaktı. HDP ile ilişkiler yine CHP’ye bırakılacaktı. Bu şartlarda HDP’nin Mansur Yavaş’ı desteklemek zorunda kalması da çok umursanmayabilecekti. Bu yüzden İYİ Parti’nin ülkücü kanadı, İmamoğlu’ndan daha çok Yavaş’ın adaylığı üzerinde çalıştı. Ama olmadı.

Akşener, Masa’yı dağıttığında sosyal medyada linç operasyonu başlatanlar da üyelikten istifa edenler de aslında İYİ Parti’de emanet gibi duran, seküler, sosyal demokrat tabandandı. İYİ Parti, gidişattan panikleyip Masa’ya döndüğünde, ayrılan üyeler geri geldi mi bilmiyorum ama bu kez de “Asla Kılıçdaroğlu’na oy vermem” diyen, ülkücü-muhafazakâr tabandan kopuşlar başladı. İYİ Parti’nin anketlerde yüzde 14-15 görünen oyları son anketlerde yüzde 10’un altında görülür hale geldi.

Ve Meral Akşener, uzunca süredir ihmal ettiği, örselediği ülkücü tabanı hatırladı ve düğmeye basmak zorunda kaldı. Son grup toplantısındaki konuşmasına bakarsanız bu geri dönüşü çok belirgin olarak anlarsınız.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Davul zurnayla saldırı mı olur? İran, İsrail ve Amerika’ya bundan daha büyük bir iyilik yapamazdı! 16 Nisan 2024 | 487 Okunma ÖZEL’İN ERDOĞAN’I ARAMASI NE ANLAMA GELİYOR? YRP’NİN STRATEJİK HATASI 12 Nisan 2024 | 1.621 Okunma AK Parti giderse YRP, SP, DEVA, Gelecek mi iktidar olacak? 09 Nisan 2024 | 610 Okunma Ak Parti’de değişim süreci başlayacak mı? Erdoğan gereğini yapacak mı? 05 Nisan 2024 | 759 Okunma Seçim sonucu ne diyor? Şimdi ne olacak? 02 Nisan 2024 | 1.777 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar