Fahiş fiyatçıları bitirmeden enflasyon bitirilebilir mi?

 Bir insanın ha cebinden parasını çalmışsın ha beş lira olan bir ürünü 25 liraya kakalamışsın. Ne farkı var ki?Serbest piyasa ekonomisinden falan bahsetmeyin.Bunun adı resmen serbest kazıklama...

Bir insanın ha cebinden parasını çalmışsın ha beş lira olan bir ürünü 25 liraya kakalamışsın. 

Ne farkı var ki?

Serbest piyasa ekonomisinden falan bahsetmeyin.

Bunun adı resmen serbest kazıklama piyasası. Üstelik öyle böyle değil. 

Resmen milletin cebinden, göz göre göre parasını çalıyorlar. Kimsenin kılı kıpırdamıyor.

Gidin bakalım serbest piyasa ekonomisinin babası olan ülkelere. Amerika’ya, İngiltere’ye diğer Avrupa ülkelerine. Milletin ekmeğine göz koyanın gözünü oyarlar. Hele hele, temel gıda maddeleri üzerinde oyun oynamaya yürek ister.

BU HIRSIZLAR BİTMEDEN 

ENFLASYON BİTMEZ

Sorun nerde başlıyor?

Üreticide mi, aracılarda mı, perakende satıcılarında mı?

Yoksa hepsinde birden mi? Milletin ekmeğini ortaklaşa mı çalıyorlar? 

Elbette her ürünün bir maliyeti var. Bu maliyetin üzerine konulması gereken bir kâr marjı da var. Kimsenin buna itiraz ettiği yok. Fakat kâr marjını; “Kazıklayabildiğin kadar kazıkla” marjına dönüştürenlere de birilerinin söyleyecek bir şeyleri olmalı.

En basitinden bir şişe su (500 ml). Zincir marketlerde fiyatı beş liradan başlıyor. Köşedeki bakkala gidiyorsunuz 8-10 lira. Yol üstündeki bir büfede 15 lira. Restoranlarda 30-40 lira. Bu suyun fabrikadan işyerlerine teslim fiyatı 3 liradan fazla değil. Bu nasıl bir kâr marjı?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İsmet İnönü, giderayak bunu da yapmış? 26 Temmuz 2024 | 2.270 Okunma Üçüncü dünya savaşı çıkmadan İsrail’i kim durdurabilir? 23 Temmuz 2024 | 1.582 Okunma Hayvanseverler insan sevmez mi? 19 Temmuz 2024 | 195 Okunma ABD başkanlarını kim vuruyor? 15 Temmuz’u ABD mi yaptırdı? 16 Temmuz 2024 | 1.375 Okunma Devlet aklı, doğru olanı biliyor ve uyguluyor 12 Temmuz 2024 | 1.508 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar