Sebep-sonuç ve hal çaresi...

İnsanları birer tüketim budalası haline getiren dünyada hakim ekonomik sistemin insanlığa hiçbir hayrı olmadığı çok açık, çok net bir gerçek.

Daha ekonomi dersinin başında “Kaynaklar sınırlı, ihtiyaçlar sınırsız” diye söze başlandığına göre, kapitalist sistem talep enflasyonunu baştan kabul etmiş sayılmalıdır. Öyle ya, mademki kaynaklar sınırlı, ihtiyaçlar sınırsızdır öyleyse sınırsız talep olacak ve sınırlı arz bu talebe cevap veremeyecektir. Bu da ister istemez enflasyonu tetikleyecektir. Ve öyleyse kendi sistemlerinin tabii bir neticesi olarak enflasyonu önlemek asla mümkün olmayacaktır.

Biz de var gücümüzle ve şeriat-ı fıtriye diliyle onların yüzüne “Veylün lil mutaffifin ...” diyor ve Mutaffifin Suresini okuyoruz, okumalıyız da. Hem de hakkımız var.

Çünkü İslam, işin başında arz ve talebi dengeye oturtur. “Yiyin, için fakat israf etmeyin” emriyle formüle edilen bu denge, öncelikle israf etmeme kaydı altına alınarak tüketimde talebi sınırlar, sonra da arzı bu çerçeve içinde sınırlı talebe göre harekete geçirir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kıssadan hisse: Ağır emanet 13 Nisan 2024 | 397 Okunma Neşter... 06 Nisan 2024 | 585 Okunma Haydi canlar sandık başına 30 Mart 2024 | 183 Okunma Takva 23 Mart 2024 | 129 Okunma Hızır Peygamberin ilk dersi 16 Mart 2024 | 492 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar