Erdoğan’ın zaferi

Dış politikada işlerin Türkiye lehine dönmesini “tesadüf” veya “şans” faktörüyle açıklamak isteyenler çıkacaktır. Donald Trump’ın Suriye’den çekilme kararını da...

Dış politikada işlerin Türkiye lehine dönmesini “tesadüf” veya “şans” faktörüyle açıklamak isteyenler çıkacaktır. Donald Trump’ın Suriye’den çekilme kararını da ABD’deki iç çekişmelere bağlayanlar da olacaktır. 

Oysa devletler için doğru istikamete girmedikçe ne tesadüfler, ne şans faktörü olumlu bir işlev görür. Başka ülkelerin iç kavgaları veya jeopolitik imkanlar bile doğru istikamette seyretmeyen bir devletin işine yarar. 

Dünyada ve bölgede işlerin Türkiye’nin lehine dönmesini “doğru istikamete” girmesiyle alakalı. Nedir bu istikamet? 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın birkaç gün önce yaptığı bir konuşmada dile getirdiği gibi kendi gücünün farkına varmak ve potansiyelini açığa çıkarıp harekete geçmektir. 

Türkiye Cumhuriyeti devletinin dış politikası, bugüne kadar Batılı devletlerin çıkarları doğrultusunda dizayn edilip uygulandı. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ABD’nin dış politikasının uzantısı, bir aparatı işlevi gördü adeta Türk dış politikası.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kılıçdaroğlu, Kandil'in ‘tutum belgesi'ni kabul etmedi mi? 26 Mayıs 2023 | 211 Okunma İmamoğlu CHP'ye ‘paralel hat' çekmiş 24 Mayıs 2023 | 944 Okunma İmamoğlu, Kemal Bey'i davul zurnayla yolluyor 22 Mayıs 2023 | 1.354 Okunma Kemal Bey, PKK/HDP oylarını almayı başardı 19 Mayıs 2023 | 140 Okunma Kılıçdaroğlu, Demirtaş ve Kandil… 17 Mayıs 2023 | 418 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar