Afganistan'a bakıp hangi badireleri atlattığımızı görebiliyor muyuz?

Afganistan'daki 20 yıllık ABD dönemi kapandı. ABD'nin çekilme kararı ardından kukla hükümet de tası tarağı toplayıp kaçtı. Afganistan'ı yıllardır yedekte tuttukları Taliban'a teslim ettiler. Bu...

Afganistan'daki 20 yıllık ABD dönemi kapandı. ABD'nin çekilme kararı ardından kukla hükümet de tası tarağı toplayıp kaçtı. Afganistan'ı yıllardır yedekte tuttukları Taliban'a teslim ettiler.

Bu değişimin Orta Asya'ya etkisi ve küresel rekabet açısından sonuçları üzerine uzmanlar şimdi aralıksız kafa patlatıp duruyor. Ancak yanıtlanması gereken soru, ABD'nin 20 yıl boyunca Afganistan'da neden durduğu ve hangi oyun planlarını hazırladığıdır. Ve görünen o ki, dünya, özellikle de Türkiye'nin de dahil olduğu coğrafya, bundan sonra daha çekişmeli ve çatışmalı bir döneme giriyor. 'Küresel barış' söylemlerinin daha uzun süre boş bir hayal olarak kalacağı anlaşılıyor.

Diğer yanıtlanması gereken önemli bir soru da 11 Eylül saldırıları ardından ABD'nin başlattığı işgal operasyonlarının Afganistan'da son bulmasına rağmen neden Irak ve Suriye'de hâlâ sürdüğü sorusu olmalıdır.

ABD'nin, Irak ve Suriye'deki işgalci varlığını hala korumasının sebebi, bu bölgede isted

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kılıçdaroğlu, Kandil'in ‘tutum belgesi'ni kabul etmedi mi? 26 Mayıs 2023 | 211 Okunma İmamoğlu CHP'ye ‘paralel hat' çekmiş 24 Mayıs 2023 | 944 Okunma İmamoğlu, Kemal Bey'i davul zurnayla yolluyor 22 Mayıs 2023 | 1.354 Okunma Kemal Bey, PKK/HDP oylarını almayı başardı 19 Mayıs 2023 | 140 Okunma Kılıçdaroğlu, Demirtaş ve Kandil… 17 Mayıs 2023 | 418 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar