ABD'ye verilen süre doldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York’taki BM Genel Kurulu’nda, Ankara’nın gündemindeki “güvenli bölge” planının ayrıntılarını ilk kez paylaştı. 3 milyon Suriyeli mültecinin ülkelerine...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York’taki BM Genel Kurulu’nda, Ankara’nın gündemindeki “güvenli bölge” planının ayrıntılarını ilk kez paylaştı. 3 milyon Suriyeli mültecinin ülkelerine dönmelerini sağlayacak bu plan için Erdoğan, Batı’dan da destek istedi.  

Ankara’nın kurmayı planladığı “güvenli bölge” Türkiye sınırı boyunca 480 km’lik hattı kapsıyor. 30 km derinliğinde olması öngörülen alan Kamışlı, Kobani, Resulayn, Amude, Münbiç ve Tel Abyad gibi stratejik yerleri içine alıyor. Suriye’nin doğusunu batısına bağlayan M4 karayolu da “güvenli bölge”nin sınırları içinde.  

Türkiye’nin amacı güney sınırı boyunca uzanan hattı terör örgütü PKK/YPG’den temizlemek ve Suriyeli mültecilerin eve dönüşünü sağlamak. Hali hazırda ABD ile -uzunluğu ve derinliği sınırlı da olsa- bu güvenli bölge planı üzerinde bir mutabakata varılmış durumda. Fakat ABD’nin kafasındaki güvenli bölge planı ile Türkiye’ninki birbirinden özde büyük bir farklılık gösteriyor.  

Bu nedenledir ki

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kılıçdaroğlu, Kandil'in ‘tutum belgesi'ni kabul etmedi mi? 26 Mayıs 2023 | 211 Okunma İmamoğlu CHP'ye ‘paralel hat' çekmiş 24 Mayıs 2023 | 944 Okunma İmamoğlu, Kemal Bey'i davul zurnayla yolluyor 22 Mayıs 2023 | 1.354 Okunma Kemal Bey, PKK/HDP oylarını almayı başardı 19 Mayıs 2023 | 140 Okunma Kılıçdaroğlu, Demirtaş ve Kandil… 17 Mayıs 2023 | 418 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar