Bakan Özer: "Artık öğrenciler meslek liselerine girebilmek için rekabet ediyor"

Habertürk Gazetesi Yazarı Kübra Par'ın bugünkü (17.01.2022)'' Bakan Özer: "Artık öğrenciler meslek liselerine girebilmek için rekabet ediyor"'' başlıklı yazısı.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile geçen hafta bir araya geldik. Uzun bir sohbette eğitim sistemine dair kendisine pek çok soru yönelttim. Aslında sadece bir izlenim yazısı yazacaktım ama konuştuklarımıza dönüp bakınca bunu bir röportaj olarak yayınlamanın daha doğru olacağını düşündüm. Sohbet uzun olduğu için iki bölümde yayınlayacağım.

İlk bölümde Türkiye’de yıllarca başarısız ve dar gelirli öğrenci gruplarının yönlendiği meslek liseleriyle ilgili yaşanan dönüşümü okuyacaksınız.

Meslek liselerine uygulanan katsayı uygulamasının uzun vadede ciddi negatif etkileri olmuş. Dezavantajlı öğrencilerin bu okul türlerinde kümelenmesi nedeniyle meslek liselerinde devamsızlıkla terk, madde bağımlılıkları ve disiplin olayları artmış. Sanayide ara eleman eksikliğinin temelinde de yine buradan nitelikli öğrencilerin çıkmaması yatıyor.

Bugünse ciddi bir değişimden söz ediyoruz. Bırakın başarısız öğrencileri yüzde 1’lik dilimdeki öğrenciler meslek liselerine yönelmeye başlamış. Özellikle savunma sanayii ile entegre liselere talep ciddi biçimde artmış.

Bu dönüşümün hikayesini Bakan Özer detaylarıyla anlattı.

Yarınki bölümde ise okullar arası eğitim kalitesine, özel okul fiyatlarına, ücretsiz yemek tartışmasına ve kız çocuklarını okula göndermeyen cemaatlerin durumuna ilişkin sorularıma verdiği yanıtları okuyacaksınız...

“LİSELER ARASINDAKİ BAŞARI FARKI CUMHURİYET TARİHİNDE İLK KEZ BU KADAR DERİNLEŞTİ”

Genel bir soruyla başlayalım. Türkiye’de eğitim sistemiyle ilgili bakan olduktan sonra gördüğünüz en ciddi problem neydi?

Türkiye’de problem, eğitim politikalarının ideolojik olarak dizayn edilmesi. Katsayı uygulamasının kime faydası olmuş? İmam hatipleri bir kenara bırakalım, meslek liselerini konuşalım. Akademik olarak başarılı öğrenciler yükseköğretim erişimleri kısıtlandığı zaman o okula giderler mi? Yükseköğretime gitme şansı olan o akademik başarılı öğrenciler meslek liselerinden uzaklaştı. O zaman ikinci veya üçüncü tercihinde olan öğrenciler, yani hiçbir yere yerleşemeyen öğrenciler homojen bir şekilde kümelenmeye başlıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Gazze’deki sivilleri Mısır’a göndermek çözüm değil   12 Ekim 2023 | 1.111 Okunma Akılalmaz bir gerçek, Kılıçdaroğlu yine tezkereye ‘Hayır’ diyor! 11 Ekim 2023 | 5.822 Okunma Kılıçdaroğlu’nun adaylığına ‘Evet’ diyen siz değil miydiniz? 21 Eylül 2023 | 3.097 Okunma Erdoğan AB ile yolları ayırır mı? 19 Eylül 2023 | 1.179 Okunma Özgür Özel’in adaylığı muhalif seçmende heyecan yaratıyor mu? 14 Eylül 2023 | 4.616 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar