Akıllı muhalefet bunu yapmaz

Habertürk Gazetesi Yazarı Kübra Par'ın bugünkü (29.12.2022)''Akıllı muhalefet bunu yapmaz'' başlıklı yazısı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Pazartesi günü Kabine Toplantısı sonrası Karadeniz'deki yeni doğalgaz keşfini açıkladı. 58 milyar metreküplük yeni rezerv ve eski rezervin yeniden değerlendirilmesi sonucu ortaya çıkan 112 milyar metreküplük fazla ile toplam rezerv 710 milyar metreküpe çıktı. Keşfin açıklandığı ilk dakikalarda canlı yayındaydık. Konuklarımız arasında İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale ve CHP'nin Merkez Bankası kökenli eski milletvekili Müslim Sarı da vardı.

Her iki isim de keşiften memnuniyet duyduklarını, ülkemiz adına sevindirici bir gelişme olduğunu söylediler. Ardından da kimi şerhler düştüler.

Özlale “AK Parti buldu ama iktidara gelip biz çıkaracağız” diyerek projeyi sahiplendi. Doğalgazın haneler ve sanayi arasında eşit pay edilmesi gerektiğini ve buradan elde edilecek gelirin doğru yatırımlara yönlendirilmesinin uzun vadeli kalkınma için önemli olduğunu söyledi. Bir de çıkarma sürecinde maliyetlerin artma riskine dikkat çekti.

CHP’li Sarı da mühim bir keşif olduğunu söyledikten sonra 2023 yılında dağıtılacak kısmın Türkiye’nin toplam ihtiyacının ancak yüzde 5’i düzeyinde kalacağının, uzun vadede de enerjide dışa bağımlılığı bitirmeye yetmeyeceğinin altını çizdi.

Her iki ismin değerlendirmesi de makul ve akılcı muhalefet örnekleriydi.

Fakat ne yazık ki muhalefetin tamamı bu iki isim kadar sağ duyulu değildi.

Bu meselenin AK Parti’ye seçim sürecinde avantaj sağlamasından endişe eden, Engin Özkoç gibi kimi siyasetçiler keşfin hepten yalan olduğunu iddia edecek kadar ileri gittiler.

“İktidar her seçim döneminde doğalgaz keşfi açıklıyor ama devamı gelmiyor, bu yalana kim inanır?” dediler.

Peki daha önceki örnekler neydi?

Karadeniz’deki keşfin yanından bile geçemeyecek kadar küçük rezervler. Bir kısmı hali hazırda çıkarılıyor fakat 710 milyar metreküp bambaşka bir boyut. Kaldı ki eskiden derin denizlerde sondaj yapabilen gemiler yoktu.

Yine de bir an için onlar gibi düşünelim…

AK Parti uyduruyor veya miktarı şişiriyor olabilir mi?

Yani kandırılıyor olabilir miyiz?

Burada 3 boyutlu değerlemeyi yaparak rezervin zannedildiğinden fazla olduğunu söyleyen yabancı kuruluşa bakmak gerekiyor.

DeMac (DeGolyer and MacNaughton) alanında en yetkin, en güvenilir bağımsız şirketlerden biri. 100’den fazla ülkede faaliyet gösteriyor. 13 kuyuda inceleme yaptı ve 540 milyar m3 olarak açıklanan rezervin aslında 652 milyar m3 olduğunu tespit etti. (58 milyar metreküplük yeni keşif ile toplam 710 milyar metreküpe çıktı.)

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Gazze’deki sivilleri Mısır’a göndermek çözüm değil   12 Ekim 2023 | 1.111 Okunma Akılalmaz bir gerçek, Kılıçdaroğlu yine tezkereye ‘Hayır’ diyor! 11 Ekim 2023 | 5.822 Okunma Kılıçdaroğlu’nun adaylığına ‘Evet’ diyen siz değil miydiniz? 21 Eylül 2023 | 3.097 Okunma Erdoğan AB ile yolları ayırır mı? 19 Eylül 2023 | 1.179 Okunma Özgür Özel’in adaylığı muhalif seçmende heyecan yaratıyor mu? 14 Eylül 2023 | 4.616 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar