Erdoğan-Papa Görüşmesinin Şifreleri

Evet sevgili dostlar malum son zamanlarda üstünde çok gizem olmasına rağmen, doğru düzgün hiçbir açıklama yapılmayan Tarsus kazısı hala gizemini korumaktadır. Sn. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip...


Evet sevgili dostlar malum son zamanlarda üstünde çok gizem olmasına rağmen, doğru düzgün hiçbir açıklama yapılmayan Tarsus kazısı hala gizemini korumaktadır. Sn. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Papa I. Francis’in daveti ile tam da bu zamanda 59 yıl sonra Cumhurbaşkanı düzeyinde Vatikan’a gitmesinin de altında görünmeyen sebep olarak Tarsus kazısı yatmaktadır.

Takvimler 13 Kasım 2016’yı gösterdiğinde Tarsus 82 Evler Mahallesi’nde bulunan 3103 Sokak’ta başlayan ve uzun zaman süren kazı, epeydir kamuoyunu meşgul etti. Büyük gizlilik içinde başlatılan kazıda Mit başta olmak üzere Ankara’dan özel bir ekibin bizzat görevli olduğu bilinmekteydi. Hiçbir yetkilinin kazıyla ilgili açıklama yapmaması, olayın gizemini daha da artırdı. Üstelik Milletvekilleri vs. hiç kimse kazı alanına sokulmuyordu.
Tarsus Hristiyanlık tarihi içinde çok önemli bir yere sahiptir. Türkiye’nin tarihiyle ünlü bir bölgesi olan Tarsus, geçmişte Güneydoğu Anadolu’da Kilikya bölgesinin en büyük kentiydi. Aziz Pavlus’un yaşadığı zamanda bu kent Roma’nın Suriye Kilikyası başkentiydi. Roma’nın vergilerinden muaf olan, zengin, ayrıcalıklı ve okullarıyla ün salmış bir kentti. Aziz Pavlus işte böyle bir kentte doğmuştu ve tüm bu ayrıcalıklara sahipti.

Aziz Pavlus’a da ayrı bir parantez açmak gerekir. Pavlus sadece doğuştan bir İbrani değildi, aynı zamanda devamlı vurguladığı üzere (Elç. 26:5; Galatyalılar 1:14; Filipililer 3:5-6) ciddi ve gayretli bir Yahudi idi. Ve Yahudiliğin en titiz mezhebi olan Ferisilik mezhebindeydi. Ferisiler yazılı olan Kutsal yasayı yorumlamak ve ona ek olmak için geliştirilen sözlü yasaya, ataların töresine çok önem verirlerdi. Kendisinin de itiraf ettiği gibi Pavlus’un Yahudilik konusundaki bu gayretleri onun ilk dönem Hristiyanlarına zulmetmesine sebep olmuştu. Hristiyanlara zulmeden kişi, Şam yolunda diri olan Hz.İsa ile birden bire karşılaşınca Hz. İsa’nın en önde gelen vaizi haline geldi.

Bu süreçten sonra Aziz PavlusTarsus’da en önemli öğretileri yazdı ve Hristiyanlık ile ilgili çok önemli sırları Tarsus şehrinde gizledi. Bunlar arasında Kilisenin reddettiği bir takım hususlar da vardı. Lakin bu hususlar Pavlus’un Hz. İsa’dan bizzat duyup yazdığı ve gizlediği önemli sırlar idi.

Tarsus’da yapılan kazıda da bu hususla alakalı kanaatimce önemli belgeler ve sırlar açığa çıkartılmıştır. Lakin bu sırlar Türkiye tarafından özellikle korunurken, kazı esnasında Vatikan’a bazı bilgiler sızdığı kanaatindeyim. Bu bilgileri içeriden sızma yoluyla Vatikan’ın elde ettiği muhakkaktır. Vatikan'ın özel temcilerinin sırf bu kazı ile ilgili İstanbul'a gelip özel görüşmeler yapmasını da takip ediyoruz. Şuyu vukuundan beter bir hadise.
Tarsus kazılarında özel ekibin içinde kimler vardı? Bu ekibin içinden bazı kişilerin Vatikan ile ne gibi bir bağı vardı? Tarsus kazısı ile ilgili Vatikan'a giden önemli bilgi ne idi? Bütün bu soruların cevabı çok önemlidir. Vatikan'ın Sn. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı davet etmesi boşuna değil... 59 yıl sonra ilk defa bir Cumhurbaşkanı Vatikan'a gidip Papa ile görüşecektir.

Bu görüşme Türkiye-Vatikan ilişkileri bağlamında kendi içinde çok önemli Sırlar barındırmaktadır... Her ne kadar görüşme konusu için Kudüs konusunda Sn. Cumhurbaşkanı’nın teşekkür edeceği vs. gibi konular ön plana çıksa da asıl neden Tarsus kazsısında saklıdır. Bu bağlamda Vatikan’ın bizzat daveti ile görüşmenin olacağını unutmamak lazımdır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dün Menderes’e Bugün Erdoğan’a ABD’nin Tehlikeli Oyunu 06 Ağustos 2018 | 288 Okunma Dün Menderes’e Bugün Erdoğan’a ABD’nin Tehlikeli Oyunu 06 Ağustos 2018 | 51 Okunma Türkiye’nin Avrasya Stratejisi 23 Temmuz 2018 | 193 Okunma Nato’nun Uyuyan Hücreleri 13 Temmuz 2018 | 272 Okunma Devletin Sigortası: MHP 26 Haziran 2018 | 212 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar