Köpek balığına yem olma

1900’lü yılların başından bugüne kadar yapılan savaşların nerdeyse tamamının sebebinin, bir yanıyla, “enerji kaynaklarına sahip olma isteği” olduğunu söyleyebiliriz. Geçen...

1900’lü yılların başından bugüne kadar yapılan savaşların nerdeyse tamamının sebebinin, bir yanıyla, “enerji kaynaklarına sahip olma isteği” olduğunu söyleyebiliriz.

Geçen yüzyılın başında kömürün yerine petrolün yakıt olarak kullanılmaya başlanmasından sonra petrol kaynaklarına ulaşmak için büyük devletler yarışa girdiler. Petrolle birlikte Ortadoğu’nun kaderi de bir anda değişti ve emperyalistler arası kavganın odak noktası oldu.

Yine aynı yıllarda Bakü petrolünün çıkarılması ve dünya pazarına sunulmasının ardından petrol; İstanbul ve Çanakkale Boğazları üzerinden Batı’ya taşınmaya başlandı. Bu gelişme beraberinde, petrolün güvenli taşınması konusunu da gündeme getirdi. Rusların sıcak denizlere ulaşmak istemesinin ve diğer emperyalist ülkelerin de boğazları kontrol etmek istemesinin en büyük nedenlerinden biri de budur. Bu yüzden boğazların güvenliğini kimin sağlayacağı ve denetiminin kimde olacağı sürekli tartışma konularından biri olmuştur.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Veda... 04 Şubat 2019 | 331 Okunma Veda... 04 Şubat 2019 | 46 Okunma Dünyanın düzeni değişirken 28 Ocak 2019 | 187 Okunma Kahramanlarını unutan milletler geleceği güvenle kucaklayamaz! 21 Ocak 2019 | 159 Okunma Yeni ‘Bozkurt’lar yeni ‘Toros’lar 14 Ocak 2019 | 1.259 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar