Hangi partilerde gazi ya da şehit yakını aday var?

Yürekleri Mehmetçik sevgisiyle dolu vatandaşlarımızla yaptığım sohbetlerde hep şunu fark ederim: Vatandaşlarımız; gaziler ve şehit aileleri için her şeyin en iyisinin yapıldığına ve tüm verilen...

Yürekleri Mehmetçik sevgisiyle dolu vatandaşlarımızla yaptığım sohbetlerde hep şunu fark ederim: Vatandaşlarımız; gaziler ve şehit aileleri için her şeyin en iyisinin yapıldığına ve tüm verilen hakların, gazi ya da şehit ailesi oldukları için kendilerine verildiğine inanıyorlar. Bu yüzden onlara, gazilerin sahip oldukları hakların çok büyük bir kısmının gazilik sebebiyle değil engellilik sebebiyle verildiğini söylediğimde şaşırırlar. Ama acı gerçek budur. Örneğin, Maliye Bakanlığı, çalışma gücünün minimum yüzde 40’ını kaybetmiş bulunan “engellilerin” ücretlerinde çalışma gücü kayıp oranına göre gelir vergisi indirimi yapar. Gaziler de bu haktan “engelli raporlarıyla” yararlanırlar. Benzer şekilde Gümrük Bakanlığı, ortopedik engelli vatandaşlara özel tertibatlı araç ithalinde gümrük vergisi, özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi muafiyetleri getirmiştir. Bu hak da tüm engelliler için geçerlidir ve gaziler engelli statüsünde sayıldıkları için bu haktan faydalanırlar. Bu durum aslında hemen her hak da geçerlidir. Yani sadece gazi ya da şehit ailesi oldukları için sahip olunan haklar çok ama çok kısıtlıdır. Hatta bu durum kimlik kartlarına bile yansır. Şu anda terörle mücadele sırasında yaralanan bir gazinin kimlik kartını görseniz, o kart sahibinin gazi mi yoksa gazi yakını mı olduğunu bile anlayamazsınız.

Bu konulara ilerde tekrar gireriz ama sözün özü şu ki, çıkarılan kanunların ortak özelliği gazileri, gazi değil “engelli” olarak değerlendirmeleridir. Yani gelir vergisinden muaf olmamızın ya da ÖTV muafiyetli araç alabiliyor olmamızın sebebi gazi olmamız değil, “engelli” olmamız!

Tabi devletin konuya bakışı bu olunca siyasi partilerde de benzer bir bakış açıcı gelişiyor. Onlar da gazilere bakınca nedense hemen “engelli” olarak kodluyorlar. Bunu nereden mi biliyorum? Siyasi partilerin milletvekili aday adaylarından aldıkları “başvuru ücretlerine” bakmak bile yeterli meseleyi anlamak için.

Kısaca inceleyelim. AKP, adaylık başvurusu için erkek adaylardan altı bin lira, kadın ve genç adaylardan üç bin lira, “engellilerden” ise bin lira aldı. AKP bu seçimlerde “Ne gazi ne de şehit yakını” aday gösterdi.

CHP, gençlerden ve “engellilerden” beş bin, diğer aday adaylarından ise 10 bin lira ve dosya ücreti adı altında da ayrıca bin lira aldı. CHP de, daha önceki seçimlerde olduğu gibi, “ne gazi ne de şehit yakını” aday gösterdi.

MHP’de aday adaylarından iki bin 500 lira başvuru alınırken, “engelli” aday adaylarından başvuru ücreti istenmedi. Neyse ki MHP, bu seçimlerde Bursa, 2.Bölge, 9. sıradan Gazi Ümit Kaplan’ı aday gösterdi. Kendisi tam anlamıyla bir kahramandır. Gazi arkadaşım Kaplan, 1997 yılında, askerliğinin bitmesine üç gün kala, 6.Özel Amfibi Deniz Kom. Tb. K.’lığı Maden-Şırnak’ta görevliyken, K. Irak, Zap., Vela Köyü kırsalında teröristlerle girilen çatışmada pusuya düşen timdeki diğer arkadaşlarını korumak için geride kalmış ve bir çok arkadaşının hayatını vurulma pahasına kurtarmıştır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Veda... 04 Şubat 2019 | 331 Okunma Veda... 04 Şubat 2019 | 46 Okunma Dünyanın düzeni değişirken 28 Ocak 2019 | 184 Okunma Kahramanlarını unutan milletler geleceği güvenle kucaklayamaz! 21 Ocak 2019 | 159 Okunma Yeni ‘Bozkurt’lar yeni ‘Toros’lar 14 Ocak 2019 | 1.258 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar