M. Kemal

Mustafa Kemal’in milletin kaderini sırtına yüklenip Samsun’a gitmeden hemen önce annesi Zübeyde Hanım’ın birkaç parça ziynetini oğluna verdiğini ve Milli Mücadele’nin hamurunda Zübeyde Ana’nın...

Mustafa Kemal’in milletin kaderini sırtına yüklenip Samsun’a gitmeden hemen önce annesi Zübeyde Hanım’ın birkaç parça ziynetini oğluna verdiğini ve Milli Mücadele’nin hamurunda Zübeyde Ana’nın çeyiz bilezikleri olduğunu bilmiyordum; öğrendim.
Tevfik Fikret’in Galatasaray Liseli olması sebebiyle Mustafa Kemal’in Galatasaray Lisesine özel bir yakınlık hissettiğini ve bu muhabbet sebebiyle bugün Galatasaray Üniversitesinin olduğu binayı Galatasaraylılara tahsis ettiğini bilmiyordum; öğrendim.
‘SİLAH DEĞİL KAFA GÖTÜRÜYORUZ’
Samsun’a doğru yola çıkışında İngiliz Devriyeleri tarafından durdurulup silah ve cephane araması başlayınca gülümseyip “Silah götürdüğümüzü sanıyorlar... Kafa götürüyoruz!” dediğini bilmiyordum; öğrendim.
Kahraman Türk kadını Erzurumlu Kara Fatma’nın kendi öz kızına da silah kuşandırtıp onunla omuz omuza kurşunların üstüne yürüdüğünü; 1955’te yoksulluk içinde hayata gözlerini yumduğundaysa tek eşyası olan bir mendil bohçasından İstiklal Madalyası ve Mustafa Kemal’in hediye ettiği gümüş sigara tabakasının çıktığını bilmiyordum; öğrendim.
Mustafa Kemal’in “Kuvayi Milliye, namuslu bir insanın yastığının altındaki tabancaya benzer, namusunu kurtarması için hiçbir ümit kalmadığı anda, hiç olmazsa intihar etmeye yarar!” dediğini bilmiyordum; öğrendim.
Kurtuluş Savaşı döneminde İngiliz İstihbaratının işbirlikçi Türkler ve yerli Rumlardan oluşturduğu casusluk ağının kod adının “Kara Jumbo” olduğunu bilmiyordum; öğrendim.
FOTOĞRAFLARI KÜL OLDU
Mustafa Kemal&rsqu...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Veda... 04 Şubat 2019 | 331 Okunma Veda... 04 Şubat 2019 | 46 Okunma Dünyanın düzeni değişirken 28 Ocak 2019 | 187 Okunma Kahramanlarını unutan milletler geleceği güvenle kucaklayamaz! 21 Ocak 2019 | 159 Okunma Yeni ‘Bozkurt’lar yeni ‘Toros’lar 14 Ocak 2019 | 1.259 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar