Öfkeme hakim olamıyorum

Değerli okuyucular, öfke ile ilgili pek çok tanım yapabiliriz ancak özetle öfke; bireyin varlığını korumak isteğinden, tehdit algılamasından, isteklerinin doyurulamamasından, çıkarına zarar gelmesinden...

Değerli okuyucular, öfke ile ilgili pek çok tanım yapabiliriz ancak özetle öfke; bireyin varlığını korumak isteğinden, tehdit algılamasından, isteklerinin doyurulamamasından, çıkarına zarar gelmesinden, haksızlıkla karşılaşmasından dolayı gösterdiği bir heyecandır, krizdir, saldırganlık tasarımıdır ve duyusal bir tepkidir.

Kişiler öfkelendiğinde bazı belirtiler yaşarlar bunlar;

*Bedensel belirtiler: Öfkelenen kişinin nefes alıp vermesi yoğunlaşır, kan basıncı artar, kalp atım hızı yükselir, ağzı kurur, mutsuzluk ve gerginlik yaşar, eli terler, vücudu titrer, midesi ağrıyabilir.

Başarıya yönelik belirtiler: Öfke anında bireyler, yaptıkları işe odaklanamazlar, bu noktada konsantrasyon problemi yaşarlar. Aynı zamanda performans düzeyinde düşüklük görülür, böylece üretkenlik azalır.

*İlişkisel belirtiler: Öfke, bireylerin insanlarla kurdukları ilişkilere de zarar verir. Öfkeli kişiler, etraflarındaki kişilerle olumsuz iletişim kurarlar, hatta öfkelerinden dolayı çevrelerindeki insanlara saldırabilirler. Öfkeli kişiler, küfretme, bağırma, çağırma gibi tepkileri çevrelerine verirler. Öfkeli kişiler, her şeyden şikayetçi olurlar ve eleştirel tavır takınırlar. Düşmanlık duyguları beslerler ve başkalarını çekiştirirler.

*Maneviyat /gelecek açısından belirtiler: Öfkeli kişiler, yaşadıkları olumsuz duyguların etkisiyle kötümser bir bakış açısına sahip olabilirler. Geleceklerine umutsuz bir şekilde bakabilirler. Problemleri çözülmez olarak görebilirler ve hatta çaresizlik duyguları yaşayabilirler.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hipnoz ve hipnoterapi 05 Şubat 2023 | 129 Okunma Borderline kişilik örgütlenmesi 22 Ocak 2023 | 115 Okunma Tüm yönleriyle depresyon 08 Ocak 2023 | 209 Okunma Çocukluk çağı travmaları bugünü nasıl etkiler? 25 Aralık 2022 | 171 Okunma Sınavlarda çok heyecanlanıyorum 11 Aralık 2022 | 159 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar