Hastalık hastasıyım

Değerli okuyucular, Hipokondriyazis çok eski çağlardan beri ‘hastalık hastalığı” olarak da bilinen kişinin vücut belirtilerini yanlış yorumlamasına bağlı olarak, ciddi bir hastalığı...

Değerli okuyucular, Hipokondriyazis çok eski çağlardan beri ‘hastalık hastalığı” olarak da bilinen kişinin vücut belirtilerini yanlış yorumlamasına bağlı olarak, ciddi bir hastalığı olacağı korkusunu ya da ciddi bir hastalığı olduğu düşüncesini taşıyıp durması, yeterli tıbbi değerlendirme yapılmasına ve güvence verilmesine rağmen bu düşüncelerin sürüp gitmesi ile karakterize bir bozukluktur. Belirtiler herhangi bir yaşta başlayabilmekle birlikte, en sık 20-30’lu yaşlarda ortaya çıkar. 

Psikodinamik yaklaşıma göre; hipokondriyazisin nedenini kişinin başkalarına karşı hissettiği öfkeyi ve düşmanca düşüncelerini içselleştirmesi sonucu, bu duyguların bedensel yakınmalara dönüştürmesi olarak açıklanmıştır. Kişide var olan çevreye yönelik saldırgan öfke yüklü dürtüler, bastırma ve yer değiştirme savunma mekanizmaları ile bedensel belirti haline dönüştürülür. 

Bu rahatsızlığa sahip kişilerin belirtilerini şöyle sıralayabiliriz;

Kişide ağır bir hastalığı olduğunu ya da olacağını düşündüğü hali vardır. Bedensel belirti yoktur ya da varsa bile ağır değildir. Sağlıkla ilgili yüksek düzeyde bir kaygı vardır ve kişi, kişisel sağlığıyla ilgili olarak kolaylıkla korkuya kapılır. Kişinin sağlıkla ilgili davranışlarında aşırılıklar görülür. Örn. hastalık bulguları için vücudunu sık sık tarar ya da doktora gitmekten kaçınır. Bedenlerinin çeşitli yerlerine bir bozukluk, bir ağrı olup olmadığını anlamak için dokunabilirler, bastırabilirler. Nabızlarını yoklayabilirler, sık sık tansiyonlarını ölçebilirler. Bedenlerinin çeşitli bölgelerindeki bir ağrıya, duyuya aşırı dikkat vardır. Göğüsteki bir kas ağrısı hemen kalp hastalığı korkularını doğurabilir. Dışkılarını, idrarlarını yoklama görülebilir. Renk koku değişikliklerine anlam vermeye çalışırlar. Tıbbi yayınları ve ilaçları yakından takip etmek çok rastlanan bir durumdur.

Bu kişiler hastalıklar konusunda doktorlarla bilgi yarışına girebilirler, psikiyatriste sevk edildiklerinde kendilerinde fiziksel bir hastalık olduğunda ısrar ederler. Bunu kanıtlamak için sayısız doktoru dolaşıp gereksiz masraflara girmeleri çok yaygındır.

41 yaşında, erkek, lise mezunu, telefon bayisi olarak çalışan TA, psikiyatri polikliniğine annesi ile birlikte başvurdu. Kendisini muayene eden KBB uzmanı hekimin herhangi bir hastalık bulgusuna rastlayamadığını ‘mevcut durumun psikiyatrik bir sorun olabileceği’ düşüncesi ile psikiyatri polikliniğine sevk ettiğini, ‘aslında herhangi bir ruhsal sorunu olduğuna inanmadığını’ söyleyen TA, son 3 yıldır hekim hekim, hastane-hastane dolaştığını ifade etti. Daha öncesi herhangi bir ruhsal hastalık ve tedavi görme öyküsü olmayan hasta ilk kez 2 yıl öncesi geçirdiği ağır bir gribal enfeksiyon sonrası başlayan kulağında tıkanıklık hissi, rahat nefes alamama, kulağında çınlama ile KBB uzmanlarına başvurmuş. Yapılan muayene ile tetkiklerde herhangi bir soruna rastlanmamasına rağmen, yakınmalarının devam ettiğini belirten hastanın bu nedenle sık sık farklı il merkezlerdeki nöroloji, KBB uzmanlarına başvurduğu, belirtilere yönelik önerilen tedavileri almadığı öğrenildi. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hipnoz ve hipnoterapi 05 Şubat 2023 | 129 Okunma Borderline kişilik örgütlenmesi 22 Ocak 2023 | 115 Okunma Tüm yönleriyle depresyon 08 Ocak 2023 | 209 Okunma Çocukluk çağı travmaları bugünü nasıl etkiler? 25 Aralık 2022 | 171 Okunma Sınavlarda çok heyecanlanıyorum 11 Aralık 2022 | 159 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar