Hassas bağırsak sendromu tedavisi

32 yaşında evli, ev hanımı Burcu hanım, danışmanlık merkezine mutsuzluk, karamsarlık, kilo kaybı, takıntılı düşünceler, dikkat sorunları, bağırsak sorunları nedeniyle başvurmuştu....

32 yaşında evli, ev hanımı Burcu hanım, danışmanlık merkezine mutsuzluk, karamsarlık, kilo kaybı, takıntılı düşünceler, dikkat sorunları, bağırsak sorunları nedeniyle başvurmuştu. Şikâyetlerinin son 1 yıldır başladığını belirtiyordu. Yaptıklarından emin olamıyor, tekrar tekrar kontrol ediyordu. Geçmişte yaşadığı travmatik anılar aklına geliyor, bunlardan kurtulmak için dua ediyordu. Dualarının da kendi içinde bir ritüeli vardı. Gece yatarken kapıyı ve ocağı tekrar tekrar kontrol ediyordu. Eşiyle severek evlenmişlerdi, ancak evliliklerinin daha ilk aylarında sıkıntılar başlamıştı. Eşinin annesi, gelini Burcu hanımı bir türlü kabullenemiyordu, ondan kendi evinin işlerini yapmasını bekliyordu. Misafirleri geldiğinde gelininden tüm işini gücünü bırakıp ona yardıma gelmesini bekliyordu. Rahatsızlığı o zaman başlamıştı, günde 2-3 kez ishalinin olduğunu, diyet yaptığını ancak şikâyetlerinin geçmediğini belirtti. Hastalığıyla ilgili tüm tahlil ve tetkikleri yapılmış ancak organik bir neden bulunamamıştı. Merkezimizde kendisine MMPI kişilik testi ve Rorschach testi uygulandı. Raporlar psikiyatrist doktor ile paylaşıldı ve Burcu hanıma ilaç başlandı. Takipleri sırasında destekleyici psikoterapi ve EMDR travma tedavisi uygulandı. İlk haftanın sonunda bağırsak hareketleri normale döndü, karın ağrıları kaybolmuş, kilo almaya başlamıştı. 1 ay sonunda takıntıları azalmaya başladı ve olaylara daha pozitif bakmaya başladı.

Değerli okurlar, hassas bağırsak sendromu ince ve kalın bağırsakların normal derecede artışı, kendiliğinden hareketlerinin görüldüğü bir hastalıktır ve genelde duygusal stresle artış gösterir. Bağırsakların çalışmasında bir bozukluk, dış tesirler ile tetiklenen aşırı duyarlılık vardır. Huzursuz bağırsak sendromu bilinen bir yapısal ya da biyokimyasal bozukluğun olmadığı yemek, stres ile alevlenen ve yaşam kalitesini önemli oranda etkileyen bir hastalıktır.

İnce bağırsak sendromunda hastaların % 85’inde psikolojik faktörler mide- bağırsak şikâyetleri başlamadan önce veya onlarla aynı anda vardır. Şikâyetler ruhi gerginlik ile stres dönemlerinde görülebilir. Stres hastalarda kalın bağırsak spazmlarını tetikler. Hastalığın başlangıç ve tekrarlarından çoğunlukla evlilikte mutsuzluk, eşinden boşanma, çocuklara bağlı sıkıntı, sevilen bir yakının kaybı, geçmiş ve gelecek kaygıları gibi psiko-sosyal faktörler sorumludur. En dikkat çeken nokta da bu hastalarda depresyon, panik atak ve sıkıntı arasında güçlü bir ilişki vardır. Hastalar normal kişilerden daha fazla hastalıklarını kafalarına takma eğilimindedirler.

En sık görülen belirtileri: Karın ağrısı, karında rahatsızlık hissi, şişkinlik, gerginlik, kabızlık veya ishal şikâyetleridir. Bu şikâyetler dışkılamadan sonra azalır. Ayrıca hastalarda stres, depresyon, konsantrasyon güçlüğü, geğirti, mide bulantısı, kusma, gaz, iştahsızlık, hazımsızlık, sindirim güçlüğü, mide yanması, kalp çarpıntısı, halsizlik, uykusuzluğa da sıklıkla rastlanır.

Hassas bağırsak sendromuyla mücadelede yaklaşımlardan birisi davranış terapisidir. Çünkü stres ve kaygı bu hastalığı daha da kötüleştirir. Davranış terapisi sizin stres ve kaygıyla baş etmenize yardımcı olur ve hastalığın bazı semptomlarını azaltır. Davranış terapisi insanların rahatsızlık ya da acıyla daha iyi nasıl baş edileceğini öğrenmelerine ve stresli durumlarda rahatlayarak hastalığın şiddet belirtilerini azaltmaya yardım eder. İnce bağırsak sendromu hastalarında etkili olan bazı terapiler şöyledir;

Rahatlama terapisi – Hedef zihni ve bedeni sakinleştirmek ve rahatlatmaktır. Bu teknik Mindfulness teknikleri, aşamalı kas rahatlatması, yönlendirilmiş imgelem ve derin nefes almayı kapsar..

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hipnoz ve hipnoterapi 05 Şubat 2023 | 129 Okunma Borderline kişilik örgütlenmesi 22 Ocak 2023 | 115 Okunma Tüm yönleriyle depresyon 08 Ocak 2023 | 209 Okunma Çocukluk çağı travmaları bugünü nasıl etkiler? 25 Aralık 2022 | 171 Okunma Sınavlarda çok heyecanlanıyorum 11 Aralık 2022 | 159 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar