Gençlerde şiddet davranışına bilgisayar oyunlarının etkisi

Değerli okuyucular, gençler arasında her geçen gün şiddet olayları artmakta… Özellikle liseye giden gençlerin, arkadaşlarına zorbalık ve şiddet uygulayıp, hatta bu görüntüleri internete de...

Değerli okuyucular, gençler arasında her geçen gün şiddet olayları artmakta… Özellikle liseye giden gençlerin, arkadaşlarına zorbalık ve şiddet uygulayıp, hatta bu görüntüleri internete de koyduklarını maalesef görmekteyiz. Bu bağlamda çeşitli medya türlerindeki şiddet içerikli programlar gençlerde şiddet içerikli davranışlara yönelimi artırmaktadır. (Anderson ve Bushman, 2002b).

Şiddet içerikli programlara ister televizyonda olduğu gibi pasif tüketici olarak isterse de video oyunları gibi aktif tüketici olarak maruz kalmanın çocuklarda ve gençlerde şiddet, saldırganlık, içe kapanma, yabancılaşma, aşırı düzeyde psikolojik ve duygusal uyarılmışlık gibi etkilere neden olduğu görülmektedir (Bushman ve Huesmann, 2006). Bu etkilere maruz kalan çocukların ve gençlerin saldırganlaştıkları ve şiddete başvurma eğilimlerinde artış gözlemlendiği çeşitli araştırmalarla ortaya konulan bir bulgudur (Anderson ve Bushman, 2001).

Ancak biz ebeveynleri endişelendirmesi gereken durum daha çok bu video oyunlarının pek çoğu itibari ile şiddet unsurları taşıyor olması ve çocukların büyük çoğunluğunun video oyunları arasından şiddet içerikli olanlarını tercih ediyor olmasıdır (Grossman ve DeGaetano, 1999). 

“Şiddet içerikli video oyunları” kavramı; içerisinde yer alan karakterlerin kendilerine ve diğer öğelere bilerek, isteyerek fiziksel ve psikolojik zarar verici nitelikte gerçek veya muhtemel (tehdit içeriği dâhil) davranışlar sergiledikleri video oyunları olarak tanımlanmaktadır. 

Günümüzde pek çok popüler video oyununda esas amaç bir başka karaktere şiddet uygulayıp onun işini bitirmektir.

Lisede okuyan öğrencilerden % 89’u ebeveynlerinin video oyunları ile geçirdikleri zamanı kısıtlamadıklarını ifade etmişlerdir (Walsh, 2000). Ülkemizde bu konuda yapılan sınırlı çalışmalardan birinde de savaş oyunlarının en tercih edilen oyunlar olduğu ortaya konulmuştur. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hipnoz ve hipnoterapi 05 Şubat 2023 | 129 Okunma Borderline kişilik örgütlenmesi 22 Ocak 2023 | 115 Okunma Tüm yönleriyle depresyon 08 Ocak 2023 | 209 Okunma Çocukluk çağı travmaları bugünü nasıl etkiler? 25 Aralık 2022 | 171 Okunma Sınavlarda çok heyecanlanıyorum 11 Aralık 2022 | 159 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar