Çocuklarda uyku sorunları

Sibel merkeze gece kâbusları ve huzursuz uykuları yüzünden başvurmuştu. Küçük şeylerden dolayı uzun süren ağlama krizleri oluyor ve beraberken devamlı annesine yapışıyordu. Sibel yedi...

Sibel merkeze gece kâbusları ve huzursuz uykuları yüzünden başvurmuştu. Küçük şeylerden dolayı uzun süren ağlama krizleri oluyor ve beraberken devamlı annesine yapışıyordu. Sibel yedi yaşında olmasına rağmen daha önce olmadığı kadar annesine bağımlı ve talepkar görünüyordu. Anne Dilek hanımın anlattığına göre, her şey yolunda giderken Sibel huzursuz uyuyordu ve en az bir kere kâbus görüyordu. Gece boyunca iki üç kez annesini uyandıracak şekilde bağırarak yanına çağırıyordu ve her seferinde annesi tarafından sakinleştirilmesi gerekiyordu. Anne kızının uyku sorunlarına karşı duyarlı ve hassas davranıyordu.

Sibel’in erken çocukluk döneminden bahsederken Dilek hanımın yüzünde bir rahatlama ve gülümseme belirmişti. Sibel’in kolay ve çok tatlı bir bebek olduğunu anlattı. Büyüdüğü zaman da nazik ve çok kolay hızlı öğrenen bir çocuktu. Başkalarına karşı her zaman düşünceliydi. 

Sibel anne ve babasının evliyken çok defa büyük kavgalarına ve şiddete tanık olmuştu. Daha o zamanlar geceleri uyku sorunları başlamıştı. Muhtemelen uyumayarak annesini babasından korumak istiyordu ve bu yüzden her an tetikdeydi. Sibel’in okuldaki başarısı da oldukça iyiydi. Sibel okuldaki diğer yetişkinlere karşı çekingen davransa da arkadaşlarıyla arası iyiydi. Arkadaşlık kurmada bir sorun yaşamıyordu. Sibel bazen içine kapanabiliyor, sessizce ağlıyor ve bir süre yatıştırılamıyordu.

Merkezde bekleme odasına girdiğimde Sibel resim çiziyordu. Annesi onu oyun odasına götürdü, sonra kızına yakında, bekleme odasında olacağı güvenini vererek ayrıldı. Sibel de; yapılan oyun terapileriyle ve anne babaya yapılan destek görüşmeleriyle kısa sürede belirgin düzelmeler görüldü. 

Değerli okuyucular, aileler yatma zamanı geldiğinde, çocukların kendiliğinden yatmasını ve gece boyunca da rahat uyumalarını bekler. Bazı çocuklar gece olunca yatmamak için direnirler ya da gece yarısı uyanıp ağlamaya başlarlar. Bir kısmı ise gece korkuları yaşarlar ya da kalkıp evin içinde dolaşırlar ve sonunda anne ve babanın yatağında buluverirler kendilerini...

Çocuklar genelde aileleri yatmadan yataklarına gitmek istemezler. Yatmayı geciktirmek için ellerinden geleni yaparlar. Amaçları aileleri ile daha uzun süre birlikte olmak, ilgi çekmek ve genellikle de biraz daha televizyon seyretmektir. Engelleme taktikleri de çoğu zaman işe yarar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hipnoz ve hipnoterapi 05 Şubat 2023 | 129 Okunma Borderline kişilik örgütlenmesi 22 Ocak 2023 | 115 Okunma Tüm yönleriyle depresyon 08 Ocak 2023 | 209 Okunma Çocukluk çağı travmaları bugünü nasıl etkiler? 25 Aralık 2022 | 171 Okunma Sınavlarda çok heyecanlanıyorum 11 Aralık 2022 | 159 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar