Çocuklarda kıskançlık

Değerli okuyucular, kıskançlık çocuğun güven duygusunu ve özgüveni tehdit eden bir hayalet gibidir. Çocuk bu duyguyla, ilk kez, küçük kardeşini annesinin kucağında gördüğü zaman...

Değerli okuyucular, kıskançlık çocuğun güven duygusunu ve özgüveni tehdit eden bir hayalet gibidir. Çocuk bu duyguyla, ilk kez, küçük kardeşini annesinin kucağında gördüğü zaman tanışır. Artık “annemin şefkatli kollarında ben yokum o var” diye düşünür. Herkes az da olsa mutlaka kardeşini kıskanmıştır, bu zor duyguyla baş etmek zorunda kalmıştır.

Dr. Carl Rogers’a göre kıskançlık, çekememezlik gibi duygular güvende hissetmek, onaylanmak, sevgi ihtiyacının karşılanması gibi hayati bazı ihtiyaçların karşılanamamasının doğurduğu ikincil sonuçların yansımasıdır aslında… Henüz 1 yaşını doldurmamış çocuk dahi, bazen yeni kardeşinin doğmasıyla odasının haksız bir şekilde gasp edildiğini düşünebilir.

Kıskançlık bazen küçük kardeşe duyulabileceği gibi, büyük kardeşe de yönelebilir. Bazen de okul değişikliği, bir yerden başka yere taşınma, farklı bir öğretmen, çocuğun kıskançlık hislerini ortaya çıkarabilir.

Çocuklarda kıskançlık belirtilerine değinelim;

*Çocuk sinirli ve gergin olmaya başlar, davranışları değişir. Anneler bu durumu şöyle dile getirirler: “Ne oldu böyle anlayamıyorum, birden sanki farklı bir çocuk oldu.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hipnoz ve hipnoterapi 05 Şubat 2023 | 129 Okunma Borderline kişilik örgütlenmesi 22 Ocak 2023 | 115 Okunma Tüm yönleriyle depresyon 08 Ocak 2023 | 209 Okunma Çocukluk çağı travmaları bugünü nasıl etkiler? 25 Aralık 2022 | 171 Okunma Sınavlarda çok heyecanlanıyorum 11 Aralık 2022 | 159 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar