Evlilik sorunlarında imago çift terapisi tekniği

Değerli okuyucular, mutluluk özgüvendir: Öze güvenmek, evlilikte ortak paydada partnere “istek” ve ihtiyaçlarını “güvenle açabilmektir.” Olması gerekenleri dayatmak ve inatla “-meli, -malı”...

Değerli okuyucular, mutluluk özgüvendir: Öze güvenmek, evlilikte ortak paydada partnere “istek” ve ihtiyaçlarını “güvenle açabilmektir.” Olması gerekenleri dayatmak ve inatla “-meli, -malı” zemininden konuşmak yerine; ayrışma ve buluşmamanın sentezinde olanı olduğu gibi kabul edebilmek, rol beklentilerine girmeden duygudaşlık yapabilmek evlilik sürecindeki “mutluluktur”. Evlilik sürecindeki mutluluğun son bulması da ruhsal boşanma ile gerçekleşir.

Evliliğinizde kıskançlık ve aldatma vb. şüphelerinizde artış varsa, eşinize ve evliliğinize güveninizde azalma olduğunu hissediyorsanız, cinsel ve duygusal anlamda eşinizden uzaklaşma hissediyorsanız, sık sık tartışıyor ve bu tartışmalarınız kavga ile sonuçlanıyorsa, ilişkinizde sevgi saygı, güven, bağlılık duygularında azalma varsa, eşiniz sizi küçümsüyor ve aşağılıyorsa, eşinizle küsmeleriniz çoğalmaya ve uzun sürmeye başlamışsa evliliğiniz için tehlike çanları çalıyor demektir. Yani yardım almanın zamanı gelmiş demektir.

Evlilik terapilerinde terapist eşlerin kendisinden çok, eşler arasındaki ilişkiye odaklanır. Evlilik terapisindeki amaç, evlilik içi iletişim, empati ve uyumu artırarak evlilik ilişkisini yeniden düzenlemek, var olan ilişki sorunlarını iyileştirmek ve bu sırada eşlerde görülen davranış bozukluklarını ortadan kaldırmaktır. Bu amaçla terapist problemi değerlendirir ve kimsenin tarafını tutmaz. İfade edilmeyen duygular, evlilik içi iletişim sorunları, empati geliştirmeye yönelik müdahaleler, kişisel ve ailesel farkındalık gibi konularda çift ile terapist çözüm için plan yapar. Bu plan çerçevesinde “evliliğimiz neden kötü gidiyor” sorularının cevabı aranır. Çift var olan problemi, kendi bakış açısından ortaya koyar.

Çiftler terapiye başvurduklarında mutsuz ve ilişkiye dair umutsuzluk içinde olurlar. Davranış paterni haline gelen sıkıntılı ve zor süreçler sorunların içinden çıkılmaz bir hal almasına neden olur. İmago tekniği bu durumlara müdahale etmek için kullanılan bir çift terapisi tekniğidir. 

İlişki, hayatı yaşamaya değer kılan en temel unsurdur. İnsanlar ilişkiler içinde doğarlar ve gelişimlerini tamamlamak için de ilişki içinde kalmaya ihtiyaç duyarlar. İmago, insanların ilişki içindeki temel ihtiyaçlarından yola çıkarak, çiftler için güvenli bir alan oluşturup karşılıklı empati ve anlayışın oluşmasına, böylelikle geçmişe dönük ilişki yaralarının onarılmasına imkan tanır.

İmago duygusal bir ilişki paradigmasıdır. Kişide var olan fakat iyi çalışmayan duyguları açığa çıkarak onları tekrar işleyen mekanizmalar haline getirir. Çünkü duygu en önemli ve değerli iyileştirici malzemedir. Çiftler ancak temel duygularını anladıklarında ve bunu paylaştıklarında bir bütün haline gelip ahenk oluşturabilirler.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hipnoz ve hipnoterapi 05 Şubat 2023 | 127 Okunma Borderline kişilik örgütlenmesi 22 Ocak 2023 | 112 Okunma Tüm yönleriyle depresyon 08 Ocak 2023 | 207 Okunma Çocukluk çağı travmaları bugünü nasıl etkiler? 25 Aralık 2022 | 171 Okunma Sınavlarda çok heyecanlanıyorum 11 Aralık 2022 | 157 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar