Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ve “GETAP”A

Değerli okuyucularım, bazı öğrencilerimiz zekâları normal olduğu halde, derslerinde başarı gösteremezler. Öğrenme güçlüğü denilen bu bulgu, beyindeki bir sorundan kaynaklanır. Beynin...

Değerli okuyucularım, bazı öğrencilerimiz zekâları normal olduğu halde, derslerinde başarı gösteremezler. Öğrenme güçlüğü denilen bu bulgu, beyindeki bir sorundan kaynaklanır. Beynin bölümleri birbiriyle yeterli şekilde iletişim kuramamakta ya da bilgiyi uygun bir şekilde transfer edememektedir. Temelde eksik olan unsurlar (dikkat, dil öğrenme, görsel algılayış) birçok yeteneği etkilemektedir. Bunlar arasında okuma yazma, aritmetik, dinleme, konuşma ve anlama sayılabilir. Öğrenme güçlüğü olan çocuklar, genellikle bunlardan birkaçında birden sorun yaşarlar.

Dikkat eksikliği bozukluğu yaşayan öğrencilerde sıklıkla ders başarısızlığı görülür. Dikkat eksikliği bozukluğu denilen şey, “Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu”nun bir alt türüdür.. DEB’da konsantrasyon zorluğu, dikkat dağılması, geleceğe yönelik düşünmekte zorlanma ve idarecilikte faal olamamaktır. Örneğin, öğretmenin çocuk için tuttuğu notlarda “Ayşe daha az hayal kurmalı ve işine daha iyi konsantre olmalı” ya da “Ahmet potansiyelini değerlendiremiyor” gibi tanımlama olması DEB şüphelerini ortaya çıkarabilir.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun, okul başarısızlığının tedavisinde kullanılan “GETAP”  beynimizin zihin fonksiyonları olan ve zekayı oluşturan Dikkat, Konsantrasyon, Hafıza, Mantık, Muhakeme ve İşlem hızını geliştirmek, güçlendirmek ve korumak için bilimsel yöntemlerle hazırlanmış bir gelişim ve takip programıdır. GETAP programı ile nöronlar arası iletişim inanılmaz artar. Nöronlar arası iletişimin artması ile birlikte Sinapsiar yani bağlantı noktaları güçlenir ve yepyeni bağlantılar oluşur. Bu süreç beynimizin zihin fonksiyonlarının üstün bir performans ile çalışmasını sağlar. Sonuç olarak beynimiz çok daha verimli hale gelir ve başarı performansı yükselir. 

GETAP, bireyin gelişebilen zekâ alanlarının tamamına yönelik zihin egzersizlerinden oluşmaktadır. Egzersizler, zekânın alt bileşenlerinden hiçbirini dışarda bırakmayacak şekilde geliştirilmiştir. Sadece bilişsel gelişimi değil, kâğıt-kalem kullanarak bireyin psikomotor gelişimini de geliştirmeyi hedeflemektedir. Yaptığımız gözlemlerde, zekâ ölçekleri uygulanmış bireylerin belli bir süre GETAP egzersizleriyle çalıştıktan sonra tekrar aynı zekâ ölçekleri uygulandığında, önceki alınan skora göre anlamlı bir artış olduğu ortaya çıkmıştır. Bu çalışmalar ışığında GETAP egzersizlerinin zekâyı birçok yönden geliştirdiğini rahatlıkla ifade edebiliriz. 

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) çocukluk çağında en sık görülen nöropsikiyatrik bozukluklardan biridir. DEHB olan bireyler genel olarak dikkatlerini toplayamaz ve konsantre olamazlar. Yapmak istemedikleri bir etkinliği asla yapamazlar. Bir işe başladıklarında dikkatleri kısa sürede dağılır. Örneğin derste öğretmeni dinlemeye başladıktan kısa bir süre sonra dikkatleri dağılarak algılamaları sona erer (Özgür, 2013). 

DEHB tanısı konmuş olan bireylere genel olarak ilaç verilmekte ve bu şekilde hastalığın bireyi olumsuz etkilemesi en aza indirgenmeye çalışılmaktadır. Ancak ilacın bazı bireylerde yan etkiler göstermesi, ileri derece rahatsızlık göstermeyen bireylere de ilaç verilmesi ve ilacın hastalığı kalıcı olarak tedavi edememesi, ebeveynlerin ilaç tedavisine mesafeli durmalarına sebep olmaktadır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hipnoz ve hipnoterapi 05 Şubat 2023 | 127 Okunma Borderline kişilik örgütlenmesi 22 Ocak 2023 | 114 Okunma Tüm yönleriyle depresyon 08 Ocak 2023 | 207 Okunma Çocukluk çağı travmaları bugünü nasıl etkiler? 25 Aralık 2022 | 171 Okunma Sınavlarda çok heyecanlanıyorum 11 Aralık 2022 | 158 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar