Çocuk ve Disiplin

Buğra 9 yaşında, ilkokul 3. sınıf öğrencisiydi. Okulda ders başarısı çok iyiydi. Buğra, bencil davranan, düşüncesiz, kaba bir çocuktu. Ailesini korkutup sindirerek, istediği yöne yönlendirmek...

Buğra 9 yaşında, ilkokul 3. sınıf öğrencisiydi. Okulda ders başarısı çok iyiydi. Buğra, bencil davranan, düşüncesiz, kaba bir çocuktu. Ailesini korkutup sindirerek, istediği yöne yönlendirmek istiyordu. Anneyle beraber misafirliğe gittiğinde, diğer çocukların oyuncaklarını alıyordu ve her konuda kendi dediğinin olmasını istiyordu. Buğra anne-babasının uzun yıllar özlemini çektiği ilk çocuklarıydı. Ailesi onu şımartıp her istediğini yerine getirmişlerdi. Bunu da çocuklarını hayır diyemeyecek kadar çok sevdikleri için yaptıklarını söylüyorlardı. 

Çocuğunuzun içinde yaşayabildiği sınırlara ve yaşamı boyunca başarılı olması için ihtiyaç duyduğu yönlendirmeyi büyük bir güvenle alabileceği sevgi dolu bir otoriteye ihtiyacı vardır. 

Eğer çocuğunuzun bir gün önce ağzını açmasına izin vermeyecek olursanız, hemen ertesi gün de aynı koşullar altında konuşmasına olanak tanırsanız çocuğunuzu arsız edersiniz. 

Eğer ebeveyn olarak çocuğunuzun sizi küçük düşürmek ya da aşağılamak amacıyla susturacak şekilde konuşmasına izin verdiğinizde, çocuğunuzun saygı duyabileceği kimse kalmaz. Sonuçta çocuk güvenliğini kaybeder. 

Değerli okuyucular disiplin, bir çocuğa izleyeceği yolu öğretmektir. Ama bizler genelde bu kelimeyi cezalandırma olarak yorumlarız. Maalesef çocuklara en çok uygulanan ceza yöntemi ise dayaktır. 

Dayak bir anlık öfkeyle verilen, çoğu kez de amacını aşan bir ceza yöntemidir. Öğretici değeri az, etkisi kısa süren bir yıldırma yöntemidir. Çocuk çoğu kez hak ettiği için değil, anne baba sinirli olduğu için dövülmüştür. Çoğu zaman, çocuğum söz dinlemiyor, arkadaşlarına vuruyor gibi şikâyetlerle polikliniğe getirilen çocukların anne babalarına bakıyorum. Aslında hasta olan çocuk değil anne-baba. Anne-baba kendi iç dünyalarında huzurlu, mutlu, güvenli olacaklar ki çocuklarına karşı sabırlı, anlayışlı davranabilsinler. 

Annelerin sık sık başvurduğu, bir başka disiplin yolu da acındırma yoludur. “Beni çok üzüyorsun, canımdan bezdirdin. Senin yüzünden hasta olacağım” diye süren yalvarmalar, annenin ancak güçsüzlüğünü ortaya koyar. Bu yolla çocuk tedirgin olur, ancak uslanmaz. 

Bazen de anneler, çocuğa küserek yola getirmeye çalışırlar. “Konuşma benimle. Ben senin annen değilim. Git kendine başka anne bul.” Çocuk anneyi kızdırdığında, annenin soğuk durması, sorularına kısa cevaplar vermesi sakıncalı değildir. Ama küs kalmak olgun bir davranış değildir. 

Çocuk için hiç yanılmayan anne-baba değil, insanca davranan anne-baba daha eğiticidir. Anne-babanın ara sıra yanılması ve bu

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hipnoz ve hipnoterapi 05 Şubat 2023 | 129 Okunma Borderline kişilik örgütlenmesi 22 Ocak 2023 | 115 Okunma Tüm yönleriyle depresyon 08 Ocak 2023 | 209 Okunma Çocukluk çağı travmaları bugünü nasıl etkiler? 25 Aralık 2022 | 171 Okunma Sınavlarda çok heyecanlanıyorum 11 Aralık 2022 | 159 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar