Karne psikolojisi

Her yıl karne zamanı yaklaştığında gazetelerde ya da televizyonda çok sıklıkla şöyle bir habere rastlarız; karnesi zayıf geleceği için intihara kalkışan çocuklar, evden kaçan çocuklar ve...

Her yıl karne zamanı yaklaştığında gazetelerde ya da televizyonda çok sıklıkla şöyle bir habere rastlarız; karnesi zayıf geleceği için intihara kalkışan çocuklar, evden kaçan çocuklar ve karne üzerinde notlarını değiştirmeye çalışan çocukların sayısı hiç de az değildir.

Bunun nedeni, maalesef yanlış, anne, baba tutumlarıdır. Anne babalar çocuklarına kötü not alırsan, ya da kötü karne getirirsen gözüme gözükme ve benzeri tehditler ile çocuğu korkutmaktadırlar. Ve bu durumda karnesi kötü olan çocuk yukarıda söylediğimiz gibi olumsuz yollara başvurmakta, hatta maalesef intihar ve bunun sonucunda ölümler olabilmektedir. Bu tür olayların önüne geçebilmek için iş, ailelere düşmektedir.

Çocuklarımızın karnesi düşük notlarla dolu olabilir. Önemli olan çocuğumuzun bu düşük notları niçin aldığı, niçin derslerinde başarısız olduğudur. Ders başarısızlığının nereden kaynaklandığını araştırıp bulmak ve bununla ilgili önlemleri almak gerekir.

Öncelikle başarısızlık sözünü açmak gerekir. Biri için başarı sayılan bir başkası için başarısızlık sayılabilir. Örneğin, bir anne çocuğunun sınıf geçmesini başarı olarak görürken, diğer anne karnesinde tüm derslerinde iyi not alan çocuğunun takdirname almadı ya da özel okullar sınavını kazanamadı diye başarısız görebilir. Bir çocuk için başarı kabul edilen elbette başka bir çocuk için başarısızlık kabul edilebilir. Ancak burada önemli olan çocuğun zihinsel yetilerini ve bilişsel gelişim düzeyini göz önüne alarak bir değerlendirme yapmaktır. Bir çocuğun başarısızlığından bahsedebilmek için onun bilgi ve beceri edinmede kendi gelişim düzeyindeki yaşıtlarına göre geri olduğunu görmemiz gerekir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hipnoz ve hipnoterapi 05 Şubat 2023 | 129 Okunma Borderline kişilik örgütlenmesi 22 Ocak 2023 | 116 Okunma Tüm yönleriyle depresyon 08 Ocak 2023 | 209 Okunma Çocukluk çağı travmaları bugünü nasıl etkiler? 25 Aralık 2022 | 171 Okunma Sınavlarda çok heyecanlanıyorum 11 Aralık 2022 | 159 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar