Türkler, gelecek yıl Mısır’da endüstri bölgesi kuracak

Türkiye ile Mısır arasında yaşanan siyasi gerilimin sonuçları ekonomiye pek yansımıyor. Hem iki ülke arasındaki ticaret hem de son gelişen bir haber bunun en güzel örnekleri. Önce sizinle iki ülke arasındaki...

Türkiye ile Mısır arasında yaşanan siyasi gerilimin sonuçları ekonomiye pek yansımıyor. Hem iki ülke arasındaki ticaret hem de son gelişen bir haber bunun en güzel örnekleri. Önce sizinle iki ülke arasındaki gerilimin kısa bir geçmişini vermek istiyorum. Bilindiği üzere Mısır siyasetinin önemli oyuncusu Müslüman Kardeşler, 2013 yılında büyük bir yara aldı.

Genel Kurmay Başkanı Abdülfettah el Sisi, temmuz ayında yönetime el koydu. Ardından çıkan olayların sürdüğü 18 aylık süreçte en az 2 bin 600 kişi hayatını kaybetti. Bu zaman diliminde Türkiye Hükümeti; Mursi’nin yanında yer aldı. İşte bu gelişmeden sonra iki ülke arasındaki siyasi ilişkiler yeni bir boyut kazandı ve Ankara-Kahire arasında tamiri zor bir süreç başladı.

1 milyon metrekare arazi istediler

Sıra geldi ekonomik ilişkilere... İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2000 yılından bu yana hızla arttı. O dönem 516 milyon dolar olan karşılıklı ticaret 2012 yılında 5 milyar dolarla en üst noktaya geldi. 2013’teki darbe sürecinde iki ülke arasında siyasetin ekonomiye nasıl yansıyacağı merak konusuydu. Düşüş oldu ancak beklenilenin oldukça altında.

Geçen yıl ise Mısır-Türkiye arasındaki ticaret 4.4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakamın 2.4 milyar dolarını Türkiye’den yapılan ihracat karşılarken, ithalat ise 2 milyar dolarını üstlendi. Kısacası Türkiye 400 milyon dolara yakın bir fazla verdi.

Gelelim bu bilgiler ve rakamlar ışığında son yapılan açıklamaya. Geçtiğimiz hafta Mısır basınında yer alan bu gelişmeye göre Türk yatırımcılar şimdi ülkede önemli bir projeye imza atıyor. Türkiye-Mısır İşadamları Derneği (TÜMİAD) Başkanı Atilla Ataseven’in duyurduğu haber iki ülke arasında buzların eriyebileceğini de gösteriyor. Ataseven, Kahire Hükümeti’ne yaptığı başvuruda ülkede 'Uluslararası Sanayi Bölgesi' kurmak istiyor. Projeyi Mısır Sanayi Geliştirme Kurumu’na (Egyptian Industrial Development Authority) götüren Ataseven, “Kendilerinden 1 milyon metrekarelik yer istedik” diyor. Ataseven’in projesi Mısır Hükümeti ve resmi kurumlarından onay almış. Planlanan ise 2019’da bu çalışmayı başlatmak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türk devi havacılıktan çekiliyor! 01 Ekim 2018 | 579 Okunma 5 milyar dolarlık sektör “ayakta” duramıyor 26 Eylül 2018 | 469 Okunma Pakistan’a “Hayat” verecek 2 milyar liralık dev yatırım 25 Eylül 2018 | 565 Okunma Katarlı yatırımcılar Bereket Döner’e ortak olmak istiyor 19 Eylül 2018 | 244 Okunma Kazakistan Başkanı Nazarbayev Ali Koç’u yatırıma davet etti 17 Eylül 2018 | 422 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar