Tuncay Özilhan, Taşkent’e gitti Anadolu, radarına Özbekistan’ı aldı

Yurtdışında en fazla yatırımı bulunan Türk şirketlerinin başında Anadolu Grubu geliyor. Tesislerin çoğu içecek grubuna ait. Anadolu Efes Biracılık bünyesinde yurtdışında 11 bira fabrikası, 4...

Yurtdışında en fazla yatırımı bulunan Türk şirketlerinin başında Anadolu Grubu geliyor. Tesislerin çoğu içecek grubuna ait. Anadolu Efes Biracılık bünyesinde yurtdışında 11 bira fabrikası, 4 malt üretim tesisi, 1 PET üretim tesisi bulunuyor. Bu 16 tesis, Rusya, Kazakistan, Ukrayna, Moldova ve Gürcistan’a yayılmış durumda. Coca-Cola İçecek ise Türkiye dışında 8 ülkede faaliyet gösteriyor. 23 şişeleme tesisinin bulunduğu ülkeler; Türkiye’nin yanı sıra Kazakistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Türkmenistan, Ürdün, Irak, Suriye, Pakistan’da üretim gerçekleştiriyor. Enerjide Gürcistan’ı üs belirleyen Anadolu Grubu’nun böylece çoğu Eski Sovyet blokundaki 12 ülkede fabrikası bulunuyor. İşte bu ülkelere bir yenisi daha ekleniyor; Özbekistan. Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan ve beraberindeki heyet, geçtiğimiz hafta sessiz sedasız Özbekistan’ın başkenti Taşkent’e gitti.

Maliye ve tarım bakanları ile görüştü

Özbekistan Devlet Başkanlığı’nın resmi sitesinde yer alan bilgilere göre Özilhan liderliğindeki Anadolu Grubu heyetini, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Jamshid Kuchkarov karşıladı. Ortak bir toplantı düzenleyen Anadolu Grubu ve Özbek yetkililere Tarım ve Su Kaynakları Bakanı Bakhodir Yusupov ve ülkenin önemli kuruluşlarından Uzbekoziqovqatholding’in Yönetim Kurulu Başkanı Tohirjon Jalilov da katıldı. Özbekistan’da yapılan yatırımlara yönelik reformlar ve teşvikler hakkında Anadolu Grubu’na bilgi verildi.

Orta Asya’da en fazla yatırım yapan Türk şirketi

Özilhan, toplantıda “Uzun vadeli ve karşılıklı yarar sağlayan işbirliğini hedefliyoruz” açıklamasında bulundu. Görüşmelerde hedef sektörler de masaya yatırıldı. Anadolu Grubu’nun yatırım portföyünde bulundan tarım, sağlık gibi alanlar öne çıktı. Özbekistan ziyaretinin detaylarını Anadolu Grubu’na sordum. Yanıt olarak şu açıklama iletildi: “Yurtiçi faaliyetlerinin yanı sıra uzun yıllardır yurtdışında da önemli operasyonlar yürüten Anadolu Grubu, faaliyet gösterdiği coğrafyadaki yeni ülkelerde olası yeni iş fırsatlarını olağan iş planları içerisinde değerlendirme vizyonu ile hareket etmektedir. Anadolu Grubu faaliyet gösterdiği bölgedeki ülkelerde çeşitli yatırım, işbirliği ve iş fırsatlarını sürekli takip etmektedir. Bu çerçevede, bölgemizin hızlı büyüyen önemli ülkelerinden Özbekistan’da grubumuzun faaliyet alanları olanaklarının belirlenmesine ilişkin olarak üst yönetimimiz tarafından çeşitli görüşmelerde bulunulmuştur…”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türk devi havacılıktan çekiliyor! 01 Ekim 2018 | 579 Okunma 5 milyar dolarlık sektör “ayakta” duramıyor 26 Eylül 2018 | 469 Okunma Pakistan’a “Hayat” verecek 2 milyar liralık dev yatırım 25 Eylül 2018 | 565 Okunma Katarlı yatırımcılar Bereket Döner’e ortak olmak istiyor 19 Eylül 2018 | 244 Okunma Kazakistan Başkanı Nazarbayev Ali Koç’u yatırıma davet etti 17 Eylül 2018 | 422 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar