'Ruslar, Türkiye’ye sattığı doğalgazın fiyatını % 30 artıracak' iddiası

Geçtiğimiz yıl temmuz ayında 45- 50 dolar bandında olan petrol fiyatları şimdilerde 80 doları zorluyor. Hal böyle olunca petroldeki artış doğalgazı da etkiliyor. İşte bu nedenle son dönemde doğalgaz alım...

Geçtiğimiz yıl temmuz ayında 45- 50 dolar bandında olan petrol fiyatları şimdilerde 80 doları zorluyor. Hal böyle olunca petroldeki artış doğalgazı da etkiliyor. İşte bu nedenle son dönemde doğalgaz alım fiyatlarında da önemli bir artış yaşanacağı dile getiriliyor. Geçtiğimiz hafta da doğalgaz piyasasında, BOTAŞ’ın gaz satış tarifelerine zam yapacağına yönelik beklentiyi doğrulayan bir gelişme yaşandı. DÜNYA Gazetesi Enerji Yazarı Mehmet Kara’nın duyurduğu haberde BOTAŞ, dengeleme gazı fiyatlarında geçtiğimiz aya göre yüzde 20’lik bir artış yapıldığını belirtti. Piyasa aktörleri bu artışı, 1 Temmuz 2018 tarihinde doğalgaz tarifelerine yaklaşık aynı oranda (veya en az 50 TL) zam yapılacağının işareti olarak değerlendiriyor.
İşte bu işaret, geçtiğimiz günlerde Rus basınında yer alan bir iddiayla birlikte daha çok konuşulacak türden. Hatırlanacağı üzere mayısın son haftasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Rusya’dan alınan gazın fiyatında yüzde 10.25 indirime gidildiğini ve Rusya'nın Türkiye'ye 1 milyar dolar ödeyeceğini" açıklamıştı. Yapılan indirim 2015-2016 dönemine dönüktü. Rus Gazprom’un dış ticaret yetkilisi Mihail Malgin, Gazprom ve BOTAŞ arasında uzlaşma yapılan tahkim süreci kapsamında Türkiye'ye yapılacak 1 milyar dolarlık ödemenin büyük bölümünü, en kısa sürede yatıracaklarını söyledi. Ancak bu açıklamaların ardından Rusya’nın saygın gazetelerinden Kommersant’ta ilginç bir iddia yer aldı.

'Fiyat 55 dolar yükselecek’

Kommersant Gazetesi, şu an Türkiye için 205 dolar civarında olan bin metreküplük gaz fiyatının, petrol fiyatlarındaki artışa bağlı olarak yılın üçüncü çeyreğinde 260 dolara çıkacağını yazdı. Rus gazetesi, Türkiye’ye sunulacak fiyatın Avrupa 'hub'ından daha yüksek olacağını ifade etti. Doğalgazda BOTAŞ’ın dengeleme gaz fiyatlarında mayıs ayına göre haziranda yüzde 20’lik artış yapması önümüzdeki günlerde farklı bir fiyat politikası doğuracak. Rus basınına göre şu anda 205 dolar civarındaki bin metreküplük gaz önümüzdeki günlerde 55 dolar artabilir. İddialar gerçekleşirse bizleri sert bir kış mevsimi bekliyor olacak.

‘Dengeleme ile tarife fiyatı ilk kez artmadı’

DÜNYA Gazetesi Enerji Yazarı Mehmet Kara, dengeleme gazı piyasasının, kullanıcıların aylık bazda önceden bildirdikleri miktarda doğalgazı tüketemeyeceklerini gördükleri takdirde bunu tahmininden daha fazla tüketim gerçekleştiren bir başka kullanıcıya alıp-satabildiği pazar olarak bilindiğini söylüyor. Kara'nın verdiği bilgilere göre talep ettiğinden fazla tüketen kullanıcı, bu miktarı ihtiyaç fazlası gazı bulunan bir başka oyuncudan alamadığı takdirde, fazla tükettiği kısım için BOTAŞ'ın belirlediği dengeleme gazı fiyatını ödüyor. Ve bu fiyat, olağan gaz satış tarifelerinden daha yüksek oluyor. Kara, BOTAŞ’ın uzun yıllar sonra dengeleme gaz fiyatıyla doğalgaz tarife fiyatını eş zamanla yükseltmediğini de sözlerine ekliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türk devi havacılıktan çekiliyor! 01 Ekim 2018 | 579 Okunma 5 milyar dolarlık sektör “ayakta” duramıyor 26 Eylül 2018 | 468 Okunma Pakistan’a “Hayat” verecek 2 milyar liralık dev yatırım 25 Eylül 2018 | 565 Okunma Katarlı yatırımcılar Bereket Döner’e ortak olmak istiyor 19 Eylül 2018 | 243 Okunma Kazakistan Başkanı Nazarbayev Ali Koç’u yatırıma davet etti 17 Eylül 2018 | 421 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar