ABD'deki Borusan işçilerinden Trump'a isyan mektubu

Bir yanda ABD, diğer yanda ise dünyanın geri kalanı... İki cepheli ticaret savaşlarında metal kılıçlar çekilmek üzere. ABD'nin 9 Mart'ta aldığı ithal çelikte yüzde 25, alüminyumda ise yüzde 10'luk...

Bir yanda ABD, diğer yanda ise dünyanın geri kalanı... İki cepheli ticaret savaşlarında metal kılıçlar çekilmek üzere. ABD'nin 9 Mart'ta aldığı ithal çelikte yüzde 25, alüminyumda ise yüzde 10'luk gümrük vergisinde önce Avrupa Birliği ülkelerinin yanı sıra Türkiye, Brezilya, Güney Kore, Avustralya gibi devletlere, ardından Kanada ve Meksika'ya yönelik karar dünya ticaretinde son yılların en büyük ticaret savaşlarını da başlattı. ABD'nin bu kararına karşı tepkiler yükselirken bu ülkeler de savunmasını saldırıya çevirmek için adımlar atıyor. Hal böyleyken ABD'de de tepkiler olanca hızıyla artarak devam ediyor. Onlardan en dikkat çekeni ise ABD'deki çelik işçilerinden geldi. Geçtiğimiz günlerde ABD'nin en önemli televizyonlarından CBS'in ana haberlerinde uzun bir bölüm işte bu ticaret savaşlarına ayrıldı. Ancak bu kez ülkeler değil, ABD'deki işçilerin tepkisi dikkat çekiciydi.

ABD basınında geniş yer bulan işte bu kampanyanın baş mimarı Türk şirketi Borusan. Bilindiği üzere 2014'te ABD'de yatırım kararı alan ve Baytown'da 272 kişinin çalıştığı çelik fabrikası kuran Borusan'ın işçileri tarifleri başlatan Başkan Donald Trump'a bir mektup yazarak olayın vehametini kendi dillerinde anlattı. İki yılda 135 bin ton çelik üreten tesiste çalışanlar gönderdikleri kartpostallarda "Daha hızlı büyümek için Borusan'a ihtiyacımız var" notlarını paylaştı. Kartpostal sadece Trump'a değil, senatodaki bazı karar evricilere de gönderildi. Hammaddenin Türkiye'den geldiğini Trump'a anlatan işçiler, alım maliyetlerinin daha da artacağını, bitmiş ürünlerin daha pahalı satılacağını savunuyor.

Yeni yatırım tehlikeye girebilir

Gümrük vergisinin askıya alınmasını talep eden işçiler, "170 kişilik ek yatırımı da olumsuz etkileyecek" diyerek olayın istihdama da olumsuz yansıyacağını ifade ediyor.

Borusan'ın ülkedeki CEO'su Joel Johnson, bu tarifenin yeni yatırım planlarını da etkileyebileceğini ifade ediyor. Johnson, "Ek maliyetler yeni yatırım planlarımızın hayata geçmesini engelleyebilir" diyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türk devi havacılıktan çekiliyor! 01 Ekim 2018 | 579 Okunma 5 milyar dolarlık sektör “ayakta” duramıyor 26 Eylül 2018 | 468 Okunma Pakistan’a “Hayat” verecek 2 milyar liralık dev yatırım 25 Eylül 2018 | 565 Okunma Katarlı yatırımcılar Bereket Döner’e ortak olmak istiyor 19 Eylül 2018 | 243 Okunma Kazakistan Başkanı Nazarbayev Ali Koç’u yatırıma davet etti 17 Eylül 2018 | 421 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar