Koç Holding, “yerli şanzımanı” İngiliz Ricardo ile üretecek

Motor ile birlikte otomotivin en önemli ikinci parçası şanzımanda yerlilik için ilk adım Koç Holding iştiraki Ford Otosan’dan gelmişti. Şubat ayında bununla ilgili Ford Otosan bir açıklama yapmış...

Motor ile birlikte otomotivin en önemli ikinci parçası şanzımanda yerlilik için ilk adım Koç Holding iştiraki Ford Otosan’dan gelmişti. Şubat ayında bununla ilgili Ford Otosan bir açıklama yapmış “yerli şanzıman” için Eskişehir’deki fabrikada 49.5 milyon euroluk bir yatırım planı açıklamıştı. Türkiye’de ilk yerli dizel motor Erk’i 1980’li yıllarda üreten Ford Otosan’ın Türk otomotiv sektörü için en önemli adımlardan biri olan “yerli şanzıman” merakla beklenirken, bununla ilgili ilginç bir ayrıntı geçtiğimiz günlerde uluslararası basında dikkatimi çekti. Yerli şanzıman üretilecekti ancak yabancı ortaklarla.

2 yıl içinde piyasaya çıkması hedeflenen yerli şanzımanın mühendislik çalışmasını dünyaca ünlü bir firma üstlendi. İngiltere merkezli Ricardo ile görüşen Ford Otosan, yeni nesil ağır ticari araç şanzımanlarında işbirliği yapacak.

İlk tankın motorunu yaptı

İngiliz devi Ricardo, Ford Otosan’ın üreteceği yeni nesil Ford Trucks kamyon ve çekicilerde kullanılacak ve Ford Otosan tarafından üretilecek son teknoloji ürünü şanzımanların tasarımı ve geliştirilmesini üstlenirken bir yandan da teknik danışmanlık hizmeti sunacak.

Bir anlamda yerli şanzıman İngiliz Ricardo ile hayat bulacak. Londra merkezli Ricardo, dünyanın en ilginç firmalarından biri aslında. Winston Churchill’in 1’inci Dünya Savaşı’nda yarbay Ernest Swinton tarafından 1915 yılında projelendirdiği “Kara Destroyeri” çalışmasında dikkat çekti. 1917 yılında “tank” adını alan bu aracın motorunu da İngiliz Ricardo üretmişti. 8 binden fazla mühendisin çalıştığı şirket 1980’lerde ağır ticari araç sektörüne de aksamlar geliştirdi ve üretti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türk devi havacılıktan çekiliyor! 01 Ekim 2018 | 579 Okunma 5 milyar dolarlık sektör “ayakta” duramıyor 26 Eylül 2018 | 468 Okunma Pakistan’a “Hayat” verecek 2 milyar liralık dev yatırım 25 Eylül 2018 | 565 Okunma Katarlı yatırımcılar Bereket Döner’e ortak olmak istiyor 19 Eylül 2018 | 243 Okunma Kazakistan Başkanı Nazarbayev Ali Koç’u yatırıma davet etti 17 Eylül 2018 | 418 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar