300 milyonluk nüfusa karşın 600 milyon dolar ticaret var

Anadolu Grubu’nun iştiraki Coca- Cola İçecek’in bu ülkedeki 6’ncı tesisinin açılış toplantısı nedeniyle geçtiğimiz hafta bir grup gazeteciyle Pakistan’daydık. Tören sonrası Pencap Eyaleti...

Anadolu Grubu’nun iştiraki Coca- Cola İçecek’in bu ülkedeki 6’ncı tesisinin açılış toplantısı nedeniyle geçtiğimiz hafta bir grup gazeteciyle Pakistan’daydık. Tören sonrası Pencap Eyaleti Başbakanı Rafik Rajwana, ardından da Türkiye’nin İslamabad Büyükelçisi İ. Mustafa Yurdakul ve DEİK Türk-Pakistan İş Konseyi Başkanı Atilla Demir Yerlikaya ile sohbet etme imkanımız oldu. Vali Rajwana, Pakistan’ın 207 milyonluk nüfusuyla dünyanın en kalabalık 6’ncı ülkesi olduğunu hatırlatıyor. Rajwana, “Satın alma gücü paritesine göre ancak 24’üncü sırada. Pamuk ve nohutta dünyada 3’üncü, süt üretiminde 4’üncü, şeker kamışı üretiminde ise 5’inci. Pakistan’ın yüzde 50’si 20 yaşın, yüzde 60’ı 30 yaşın altındaki genç demografisi ile tatminkar bir iç pazar” diyerek kısa bir bilgi veriyor. Son dönemde Çin ile önemli bir işbirliğine giden Pakistan, İpek Yolu koridoru için en önemli güzergahlardan birisi. Bu koridor ile kalkınmada önemli bir yol kat ettiklerini dile getiren Rajwana, “Uzun süreden beri zorluklarla karşılaştığımız güvenlik ve enerji gibi iki temel sorunun çözümünde büyük yol aldık. Yabancı yatırımcıların ilgisinden memnunuz, kardeş olarak gördüğümüz Türk yatırımcılara kapımız açık” diyor.

Çaykur fabrika açtı

Her iki ülkenin nüfusu neredeyse 300 milyona yaklaşıyor ancak ne yazık ki siyasetteki kardeşlik ekonomiye pek yansımıyor. İki ülke arasındaki ticaret hacmi yalnızca 600 milyon dolar civarında. 300-350 milyon dolarlık ihracata 270-300 milyon dolarlık ithalatımız var. Yani iki ülke arasında kişi başı ticaret sadece 2 dolar. Oysa Türkiye’nin 9 milyonluk Macaristan ile ticaret hacmi 2 milyar doların üzerinde. Son 5 yılda yatırım konusunda Anadolu Holding dışında Zorlu, Hayat Kimya, Albayrak Grubu, Koç Holding önemli adımlar atmış durumda. Büyükelçi Mustafa Yurdakul, “Pakistan’da hızlı tüketim ve dayanıklı tüketim ürünlerinin yanı sıra enerji ve sağlık sektörleri de ön plana çıkıyor. Türk müteahhitlik sektörü, Pakistan’daki her türlü inşaat projesinin başarıyla üstesinden gelebilir durumda” diyerek başlıyor fırsatları anlatmaya ve devam ediyor: “Otelcilik sektörü de Pakistan’da geliştirilmesi gereken ve Türkiye’nin deneyimli ve başarılı olduğu bir alan. Türk tüketim mallarına karşı duyulan sempati büyük umut vadediyor. Pakistan’ın ihracat potansiyeli, Türkiye ve Pakistan arasında yapılacak serbest ticaret anlaşmasıyla düzenlenecek gümrük yasalarıyla beraber daha da artacak…” Yurdakul, görüşmemiz sırasında Çaykur’un aynı gün ülkede yeni bir tesis kurduğunu hatırlatıyor.

‘Sağlık en önemli fırsat’

Söze DEİK Türk-Pakistan İş Konseyi Başkanı Atilla Demir Yerlikaya giriyor. “Pakistan eskiden olduğu gibi bir sınır pazar değil, oldukça ilgi çeken ve gelişen bir pazar olarak görülmeli. Gelişmekte olan güvenlik şartları ve enerji arzı ile sanayicilerimiz için büyük engeller ortadan kalktı. Türkiye-Pakistan serbest ticaret anlaşmasının gerçekleşmesi halinde iki kardeş ülkenin iş adamları için karşılıklı fayda yaratan bir ekonomik ortama kavuşulacağını düşünüyorum” diyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türk devi havacılıktan çekiliyor! 01 Ekim 2018 | 579 Okunma 5 milyar dolarlık sektör “ayakta” duramıyor 26 Eylül 2018 | 469 Okunma Pakistan’a “Hayat” verecek 2 milyar liralık dev yatırım 25 Eylül 2018 | 565 Okunma Katarlı yatırımcılar Bereket Döner’e ortak olmak istiyor 19 Eylül 2018 | 244 Okunma Kazakistan Başkanı Nazarbayev Ali Koç’u yatırıma davet etti 17 Eylül 2018 | 422 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar