Topbaş ve TUSAŞ uzayda ortak oldu

Türk havacılık ve savunma sanayisinde önemli bir işbirliği kararı alındı. Sektörün iki önemli oyuncusu Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) ve MMT Holding AŞ (MMT), C Tech çatısı...

Türk havacılık ve savunma sanayisinde önemli bir işbirliği kararı alındı. Sektörün iki önemli oyuncusu Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) ve MMT Holding AŞ (MMT), C Tech çatısı altında ortak girişim şirketi kurdu. Ocak ayında resmi kurumlara başvuran ortaklığa dün Rekabet Kurumu vize verdi, karar metni açıklandı. Yeni ortaklık TUSAŞ'ın, ulusal ve uluslararası pazarlara sunmak üzere havacılık, uzay sanayisi, savunma ve telekomünikasyon alanlarında müşterek çözümler geliştirmek, üretim, modernizasyon, sistem entegrasyonu ve benzeri alanlarda faaliyet göstermek için MMT'ye ait bir kısım C Tech Bilişim Teknolojileri Sanayi ve Ticaret AŞ hisselerini satın almasıyla C Tech çatısı altında ortak girişim şirketi oluşturacak. Türksat 6A Projesi’nde de yer alan C Tech’in sahibi MMT Holding, Türk ekonomisinin önemli ailelerinden Topbaş’a ait.

İki veliaht şirketin sahibi

Türkiye’nin en büyük perakende zincirlerinden BİM’in ana ortaklarından Topbaş Ailesi’nin veliahtlarından Mahmud Muhammed Topbaş MMT Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı. Kardeşi Musa Topbaş ise başkan yardımcılığını üstlenmiş durumda. 2016’da kurulan MMT Holding’in sermayesi 30 milyon lira. İş kolu ise ‘finans kuruluşları’ olarak yer alıyor. Her iki kardeş, 1.2 milyar dolarlık servetiyle Forbes’un açıkladığı listede Türkiye’nin en zengin 32’nci ismi Mustafa Latif Topbaş’ın çocukları.

2020’de tamamlanacak Türkiye’den fırlatılacak

Hatırlatmakta fayda var. 2015’te Türkiye’nin ilk yerli haberleşme uydusu olarak tanıtılan Türksat 6A için imzalar atılmıştı. Yaklaşık 545 milyon liraya tamamlanacak projenin yazılımını MMT Holding’e ait C Tech adlı şirket üstlenmişti. Projede, C Tech dışında, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Türksat, TÜBİTAK, TUSAŞ ve ASELSAN var. TUSAŞ’ın Ankara’daki tesislerinde üretimi devam eden uydunun Aralık 2020’de tamamlanması bekleniyor. Türksat 6 A’nın fırlatma takvimi henüz belli değil ancak lokasyon olarak Türkiye’den fırlatılması gündemde.

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türk devi havacılıktan çekiliyor! 01 Ekim 2018 | 579 Okunma 5 milyar dolarlık sektör “ayakta” duramıyor 26 Eylül 2018 | 469 Okunma Pakistan’a “Hayat” verecek 2 milyar liralık dev yatırım 25 Eylül 2018 | 565 Okunma Katarlı yatırımcılar Bereket Döner’e ortak olmak istiyor 19 Eylül 2018 | 244 Okunma Kazakistan Başkanı Nazarbayev Ali Koç’u yatırıma davet etti 17 Eylül 2018 | 422 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar