Tahkimde oyun 'Zaman'ı: 80 milyon $ dava açtılar

Türkiye, “uluslararası tahkim mahkemesini” ilk kez Cem Uzan ile duydu. 10.1 milyar dolar talebiyle Dünya Bankası’na dava açan Güney Kıbrıs merkezli Libananco’nun Uzan ile bağlıntılı olduğu herkes...

Türkiye, “uluslararası tahkim mahkemesini” ilk kez Cem Uzan ile duydu. 10.1 milyar dolar talebiyle Dünya Bankası’na dava açan Güney Kıbrıs merkezli Libananco’nun Uzan ile bağlıntılı olduğu herkes tarafından biliniyordu. El konulan şirketleri geri kazanmak adına Libananco, Dünya Bankası’na bağlı Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıklarının Çözüm Merkezi’ne (International Centre for Settlement of Investment Disputes-ICSID) Türkiye aleyhine dava açtı. Dünyaca ünlü avukatları tutan Libananco, yıllarca devam eden davayı kaybetti, üstüne üstlük Türkiye’nin avukatlık ücretini de ödedi. İşte bu davanın bir benzeri daha gündemde. Ancak bu kez Türkiye’yi dava eden Belçikalı bir şirket.

Belçika merkezli Cascade Investment NV adlı bir şirketin, Türkiye’de sahibi olduğu medya şirketlerine el konulduğunu iddia ederek ICSID’a dava açtığı ortaya çıktı. ICSID’ın resmi sitesinde yer alan bilgiye göre Cascade adlı Belçikalı şirket, Türkiye Cumhuriyeti’ni 28 Şubat 2018’de 80 milyon dolar talebiyle dava etti.

Dava açan Cascade Investment, Türkiye’deki Cihan Medya Dağıtım’ın kendi şirketi olduğunu ve Türkiye’nin el koyduğunu iddia ediyordu.

Klasik bir tahkim davası olarak görünen bu başvurunun detaylarını araştırınca sürecin başka bir boyutu daha ortaya çıktı. Cihan Medya Dağıtım, el konulan Zaman Gazetesi binasının da sahibi olarak biliniyor.

2015'te satmışlar

2015’te sessiz sedasız Cihan Medya Dağıtım’ın hisselerini Belçika merkezli Cascade adlı firmaya devretmişti. Bir anlamda bizim Türk şirketi olarak bildiğimiz Cihan ve binasını aldığı Zaman, aslında Belçika merkezliydi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türk devi havacılıktan çekiliyor! 01 Ekim 2018 | 579 Okunma 5 milyar dolarlık sektör “ayakta” duramıyor 26 Eylül 2018 | 469 Okunma Pakistan’a “Hayat” verecek 2 milyar liralık dev yatırım 25 Eylül 2018 | 565 Okunma Katarlı yatırımcılar Bereket Döner’e ortak olmak istiyor 19 Eylül 2018 | 244 Okunma Kazakistan Başkanı Nazarbayev Ali Koç’u yatırıma davet etti 17 Eylül 2018 | 422 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar