Venezuela’nın umudu Petro, Petro’nun umudu ise Türkiye

Şimdilerde küresel ekonominin en fazla ilgi çeken konusu kripto paralar. Bitcoin ile tüm dünyanın ilgisini çeken bu ‘sınırsız’ paraların hızla inip hızla tırmanan fiyatları kadar çeşitliliği...

Şimdilerde küresel ekonominin en fazla ilgi çeken konusu kripto paralar. Bitcoin ile tüm dünyanın ilgisini çeken bu ‘sınırsız’ paraların hızla inip hızla tırmanan fiyatları kadar çeşitliliği de gündem konusu. Bazı ülkeler yasak üzerine yasak koyarken bazıları da geleceği bu tür paraların şekillendireceğini düşünüyor. Venezuela gibi ülkeler de kendi paralarını oluşturarak yeni düzene ayak uydurmak istiyor. Venezuela’nın yarattığı yerel Bitcoin’in adı Petro. Bu ismi de ülkenin en önemli gelir kaynağı petrolden alıyor. Uzun süredir ekonomik kriz ve 4 haneli enflasyonla mücadele eden Venezuela, bu duruma düşmesini ABD’nin ambargosuna bağlıyor. İşte bu yaptırımlardan etkilenmemek için de daha doğrusu etkiyi minimum düzeyde tutmak için de Petro’yu geliştirdi. İlk kez aralık ayında Devlet Başkanı Nicolas Maduro açıkladı bu parayı. Petro’dan ilk etapta 100 milyon adet basılacak ve birim fiyatı 59,07 dolar olacak.

Katar da ilgileniyor 

Salı günü Petro için süreç başlıyor. Bununla ilgili açıklama başkent Caracas’ta yapıldı. Venezuela Üniversite Eğitimi, Bilim ve Teknoloji Bakanı Hugbel Roa, Petro’ya Türkiye ve Katar’dan yatırım alacaklarını ifade etti. Roa’nın açıklamasında ABD ve Avrupa’dan da bazı yatırımcıların ilgilendiği yer alıyor. Yatırım için randevuların alındığı konuşuluyor. İlk etapta Petro’nun yüzde 60 indirimli fiyattan satışı gerçekleştirilecek. Satışa çıkacak miktarın ise yüzde 38.4 seviyesinde olacağı ifade ediliyor.  

120 milyar dolar dış borç 

Venezuela ve ekonomisi uzun zamandır ABD’nin kıskacında eriyor. Tıbbi ihtiyaçların arttığı, gıdanın bir sorun haline geldiği ülke dünyanın en büyük enerji üreticilerinden.

Piyasanın tamamı baz alınırsa ülkenin yeni şifreli parasının piyasa değeri 5 milyar 900 milyon dolar gibi bir rakam olacak. Petro’nun borsaya giriş yapıp yapmayacağı ya da hangi borsalarda işlem göreceği henüz net değil.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türk devi havacılıktan çekiliyor! 01 Ekim 2018 | 579 Okunma 5 milyar dolarlık sektör “ayakta” duramıyor 26 Eylül 2018 | 469 Okunma Pakistan’a “Hayat” verecek 2 milyar liralık dev yatırım 25 Eylül 2018 | 565 Okunma Katarlı yatırımcılar Bereket Döner’e ortak olmak istiyor 19 Eylül 2018 | 244 Okunma Kazakistan Başkanı Nazarbayev Ali Koç’u yatırıma davet etti 17 Eylül 2018 | 422 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar