Mars, halka açılıyor!

Güney Kore’nin en önemli şirketlerinden biri CJ Group. Yaklaşık 20 milyar dolarlık cirosuyla dünyanın en büyük 417’nci şirketi. Lojistikten eğlenceye birçok alanda faaliyet gösteren CJ Group, Türkiye’yi...

Güney Kore’nin en önemli şirketlerinden biri CJ Group. Yaklaşık 20 milyar dolarlık cirosuyla dünyanın en büyük 417’nci şirketi. Lojistikten eğlenceye birçok alanda faaliyet gösteren CJ Group, Türkiye’yi uzun zamandır yatırım gündeminin en üstünde tutuyor. 2012’de Demsa’nın patronu Demet Sabancı Çetindoğan’ın MCJ adlı şirketi kanalıyla Türkiye’ye adım atan Güney Koreli dev, son 2 yılda ise lojistik şirketleri Çaba&Misnak Proje Lojistik ile Ibrakom FZCO’ya ortak oldu, sinema sektörünün öncü firmalarından Mars Sinema’yı da satın aldı. Özellikle Mars Cinema Group, sektörünün en büyük satışı olarak Türk ekonomisinin rekoru olarak tarihe geçti. Mars Cinema Group, Güney Koreli şirkete ait CJ CGV'ye satıldı.

Çin ile birlikte 2018 programında

2016’da Cinemaximum markası altındaki 83 sinema 736 perdesine Güney Koreli şirketin ödediği miktar 800 milyon dolar olarak açıklandı. Çin, ABD, Vietnam, Endonezya, Myanmar gibi ülkelerde 2 binden fazla perdeye sahip 250’nin üzerinde sinema salonu işleten CJ, bu satın almayla coğrafyasına yeni bir ülke daha kazandırmıştı. İşte Güney Koreli şirket, Mars için planlarına bir yenisini daha ekledi ve Türkiye operasyonlarını halka açma takvimine koydu. Edinilen bilgiye göre Mars’ın halka açılma tarihi de bu yıl içinde tamamlanacak. Bir anlamda sinema sektörünün Türkiye’deki en büyük markası, Borsa İstanbul’un da en dikkat çeken şirketlerinden biri haline gelecek. Bu arada Güney Koreli dev, halka arz ajandasına bu yıl Çin’deki operasyonlarını da eklemeyi hedefliyor. Elde edilecek gelirlerin ise yeni ülke operasyonlarına kaynak ayrılmasında kullanılması planlanıyor.

Hatırlatmakta fayda var.

Mars’ın Güney Koreli şirkete satışından önce de halka arzı gündeme gelmişti. O dönem halka arz, hissedarlardan İş Girişim Sermayesi ile kurucular Muzaffer Yıldırım ve Menderes Utku arasındaki anlaşmazlık nedeniyle yapılamamıştı.

Hayat Kimya, Pakistan’a 150 milyon dolar yatıracak

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türk devi havacılıktan çekiliyor! 01 Ekim 2018 | 579 Okunma 5 milyar dolarlık sektör “ayakta” duramıyor 26 Eylül 2018 | 468 Okunma Pakistan’a “Hayat” verecek 2 milyar liralık dev yatırım 25 Eylül 2018 | 565 Okunma Katarlı yatırımcılar Bereket Döner’e ortak olmak istiyor 19 Eylül 2018 | 243 Okunma Kazakistan Başkanı Nazarbayev Ali Koç’u yatırıma davet etti 17 Eylül 2018 | 421 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar