Başkan Nazarbayev ile görüştü Kazakistan’da soda üretecek

Türk inşaat ve turizm şirketlerinin ilgi gösterdiği pazarlardan Kazakistan’da madencilik son dönemde öne çıkmaya başladı. Sektördeki en önemli oyuncu ise Yıldırım Holding. 2013’te Rus madencilik...

Türk inşaat ve turizm şirketlerinin ilgi gösterdiği pazarlardan Kazakistan’da madencilik son dönemde öne çıkmaya başladı. Sektördeki en önemli oyuncu ise Yıldırım Holding. 2013’te Rus madencilik şirketi Mechel’in krom varlıklarını satın alarak Kazakistan’ın kuzeybatısındaki Voskhod Group tesislerini de bünyesine katan Yıldırım Holding, kanıtlanmış 20 milyon ton krom cevherini işliyor. Bu rezervler dünyanın yüksek kalite oranlarından birine sahip.
İşte Yıldırım Holding, Kazakistan operasyonuna bir yenisini daha ekliyor. Bununla ilgili Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ile Yıldırım Holding’in CEO’su Yüksel Yıldırım, çarşamba günü başkent Astana’daki EXPO Congress Center’da bir araya geldi. Kimya ve madencilik sektörüne yatırımlarının süreceğini söyleyen Yüksel Yıldırım, soda üretimi için de yatırım yapacaklarını dile getirdi.

Astana’da yatırımı görüştüler

Kazak Resmi Haber Ajansı Kazinform’da görüşmenin detayları da açıklandı. Yıldırım yatırım projesinin detaylarını Devlet Başkanı Nazarbayev’e de iletti. Verilen bilgiye göre soda tesisinin Zhambyl adlı bölgede kurulması hedefleniyor. Hatırlanacağı gibi eylül ayında Türkiye ile Kazakistan arasında 590 milyon dolarlık yatırım anlaşması imzalanmıştı. Kazakistan Başbakanlığı tarafından yapılan o açıklamada, Kazakistan’ın Ankara Büyükelçiliği’nin çabalarıyla Kazakh Invest ile Çalık Holding, Yıldırım Holding, Yıldızlar SSS Holding, Agrobest Group ve diğer Türk şirketleri arasında toplam 590 milyon dolarlık yatırım anlaşmalarının yapıldığı bildirilmişti.

Kazak Yatırım Ajansı’nın başına ODTÜ’lü başkan

Bilindiği üzere son 5 yılda Kazakistan’da Türk şirketlerinin 667,5 milyon dolarlık 18 yatırım projesi hayata geçti. Türkiye’nin Kazakistan’a yaptığı toplam yatırım tutarı ise 2.1 milyar dolar.
Son bir notu da sizlerle paylaşmak isterim.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türk devi havacılıktan çekiliyor! 01 Ekim 2018 | 579 Okunma 5 milyar dolarlık sektör “ayakta” duramıyor 26 Eylül 2018 | 468 Okunma Pakistan’a “Hayat” verecek 2 milyar liralık dev yatırım 25 Eylül 2018 | 565 Okunma Katarlı yatırımcılar Bereket Döner’e ortak olmak istiyor 19 Eylül 2018 | 243 Okunma Kazakistan Başkanı Nazarbayev Ali Koç’u yatırıma davet etti 17 Eylül 2018 | 421 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar