‘Yüksek faiz’ maliyeti bitmeli

ABD Merkez Bankası'nın (FED) kendi yasal düzenlemesinde, 'büyüme ve istihdamın gözetilmesi' net bir ifade olarak yer alır.

TCMB Kanunu'nda 2001yılında yapılan değişiklik ile, 'fiyat istikrarı'yla çelişmediği müddetçe, hükümetin 'büyüme ve istihdam politikalarını destekleme' ifadesi bizde de eklendi. Esasen, eklenmesi de şart. Çünkü, 21. Yüzyıl'da 'fiyat istikrarı' ile 'finansal istikrarı' birbirinden ayrı tutmak mümkün değil. Finansal istikrar, bir cephede ekonominin yatırım- tasarruf dengesi, bir cephede ise ülkenin döviz gelirleri- harcamaları dengesi anlamını taşımakta. Dolayısıyla, TCMB'nin para politikası setinin aynı zamanda finansal sisteme yeterince tasarruf yönelmesi ve söz konusu tasarrufların da yatırıma dönüşmesini sağlayacak bir yönü olması gerekiyor.
Diğer cephede ise, yine para politikası setinin 'sürdürülebilir döviz dengesi' ve döviz kuru seviyesine bağlı olarak, ülke ekonomisini cari işlemler dengesine taşıması gerekmekte.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Küresel kutuplaşmanın ‘ekonomik’ sonuçlar 19 Nisan 2024 | 17 Okunma Küresel ekonominin 4 ‘derinleşen’ sorunu 17 Nisan 2024 | 102 Okunma Türkiye’nin küresel hedefi yüzde 1.5 15 Nisan 2024 | 99 Okunma Küresel talebin direnci ve Türkiye’nin büyümesi 10 Nisan 2024 | 59 Okunma Küresel enflasyonun değişen anatomisi 08 Nisan 2024 | 31 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar