Teşhis yanlışsa, tedavi sonuç vermez

Küresel ekonomik sistem, büyük bir paradigma değişikliğinin eşiğinde duruyor. 1990'lı yılların sonlarından itibaren, 'küreselleşme' adına aşırı yol verilen uluslararası finans sisteminin hırsı...

Küresel ekonomik sistem, büyük bir paradigma değişikliğinin eşiğinde duruyor. 1990'lı yılların sonlarından itibaren, 'küreselleşme' adına aşırı yol verilen uluslararası finans sisteminin hırsı ve aç gözlülüğü, dünya ekonomisi açısından vahim dengesizlikleri ve haksızlıkları öne çıkardı. Öyle ki, dünya genelinde reel sektör kârlılığı ile finansal sistem kârlılığı arasında artan dengesizlik, 1'e 7 olarak tarif edebileceğimiz derin bir hakkaniyetsizliği gündeme getirmiş durumda. Bu nedenle, küresel ölçekte, insan kıymetleri ve üretime dayalı yeni bir büyüme modeli, buna bağlı olarak, yeni para politikası ve maliye politikası yapılanması önde gelen ülkelerin tümünün gündeminde.
Bu derin hakkaniyetsizlik, ABD'nin seçilmiş 45'inci başkanı Trump'a 'Amerika'yı yeniden büyük yapalım' seçim kampanyası mesajını da getirdi.
13. 5 yıllık kalkınma planı ile, Çin 2020'de ekonomide transformasyon sürecini tamamladıktan sonra, küresel ölçekte, başta petrol, emtia fiyatlarında yeni ve yukarı yönde bir fiyatlandırma süreci başlayacak ve dünya ekonomisi enflasyon baskısı altına girecek. Bu noktada, Türkiye başta olmak üzere, önde gelen ülkelerin tümü için yeni bir büyüme modelini kurgulayacakları 2 yıllık bir süre söz konusu. Bu nedenle, merkez bankaları, önümüzdeki 2 yıl enflasyona odaklanmaktan çok, yeni bir büyüme modeline uygun yeni bir para politikasına odaklanmalı.
Bu dönemde, üretime ve yeni bir büyüme modeline odaklanırken, döviz kurlarındaki dalgalanmayı öncelikli kılmamak kritik önemde.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Küresel ticarette ‘jeoekonomik parçalanma’ 24 Nisan 2024 | 60 Okunma 2024’ün beş küresel riski 22 Nisan 2024 | 99 Okunma Küresel kutuplaşmanın ‘ekonomik’ sonuçlar 19 Nisan 2024 | 42 Okunma Küresel ekonominin 4 ‘derinleşen’ sorunu 17 Nisan 2024 | 108 Okunma Türkiye’nin küresel hedefi yüzde 1.5 15 Nisan 2024 | 101 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar