Terörün derin yüzü: ‘Siber Terör’

Bu konuyu size aktarmaya ihtiyaç duymamın nedeni, uluslararası düzeyde siber terörsaldırılarının yüzde 22'sinin Türkiye'ye yoğunlaşmaya başlamış olması.Bugün...

Bu konuyu size aktarmaya ihtiyaç duymamın nedeni, uluslararası düzeyde siber terörsaldırılarının yüzde 22'sinin Türkiye'ye yoğunlaşmaya başlamış olması.
Bugün itibariyle, dünyada en fazla siber terör saldırısına maruz kalan ilk 4 ülke, sırasıyla Hindistan, ABD, Ekvador ve Türkiye. Diyebilirsiniz ki, Türkiye başka ülkelere siber saldırı konusunda da öncü mü; kesinlikle değil. Enteresandır ki, dünya genelinde o ülkeden tüm dünyaya siber saldırılarda, Fransa, ABD, İsveç ve Çin başı çekiyor. ABD, Rusya, Kuzey Kore, Çin gibi ülkelerin, hatta Japonya'nın siber terör saldırılarını püskürtmek, karşı atağa geçmek veya düşmanı siber saldırılarla alt etmek üzere, 'Siber Güvenlik Ordusu' kurdukları da belirtilmekte.
Siber Güvenlik, gerek Türkiye, gerekse de her ülke için, 'bilgi güvenliği' anlamına gelmekte. Ülkenizin en hassas bilgilerini dünyadaki rakiplerinizden ve düşmanlarınızdankoruyacak bir 'siber güvenlik' kabiliyetine sahip olmanız gerekmekte. ABD'nin geçtiğimiz günlerde maruz kaldığı, ABD genelinde internetin neredeyse durma noktasına gelmesine sebep olan 'siber terör' saldırısı, siber terör saldırılarının hangi boyut ve güce ulaştığınoktasında çok önemli bir ipucu. Daha iki üç yıl öncesine kadar, siber terör saldırılarında, saldırının şiddeti 2-3 gigabit düzeyindeyken, son ABD saldırısı 660 gigabit düzeyinde gerçekleşmiş.
Kısa süre sonra, 1 terabitlik siber terör saldırılarından endişe ediliyor. Bunun anlamı, diyelim ki, ülkenin siber altyapısı eğer TEM otoyolu ise, bu otoyoldaki akışa zarar vermek için, siber teröristler daha önce yola 40 bin araç sürüyorlar ise, şimdi 4 milyon araç sürebiliyor olmaları.

Türkiye 'siber güvenlik' tedbirlerini hızlandırmalı
Türkiye'nin 15 Temmuz'da maruz kaldığı ve halkımızın dirayeti, cesareti ile bertaraf olan darbe girişimi, FETÖ vahşi terör girişimi, FETÖ'nün yıllardır yürüttüğü 'bilgi güvenliği'nedayalı terörist saldırılarının Türkiye'nin güvenliği açısından ne kadar tehlikeli olduğu gerçeğini unutturmamalı. 4-5 yıldır, Türkiye'nin hukuk sistemi ve güvenlik birimlerimizinbilgi işlem sistemlerine ağır bir saldırı ile karşı karşıyayız.
Başbakanımız Binali Yıldırım, en az 7-8 yıldır, bu konuda ciddi uyarılarda bulunarak, kamu ve özel sektör kuruluşlarının 'Siber Güvenlik Tatbikatları'na katılmalarının Türkiye için elzem olduğunu ifade ederek, bu tehdidin ciddiyeti konusunda farkındalığa dikkat çekiyordu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kakao küresel tarım fiyatlarından koptu 27 Mart 2024 | 331 Okunma Türkiye’nin Gücü ve OECD İstanbul Merkezi 25 Mart 2024 | 65 Okunma ‘5. Nesil Toplum’un yakıtı ‘veri’ 22 Mart 2024 | 42 Okunma Küresel büyümede ‘Yükselenler’ ve ABD başat 20 Mart 2024 | 334 Okunma Küresel girdaplar ve ekonominin güvenliği 18 Mart 2024 | 61 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar