TCMB’den ‘hakkını verir’ adım

İktisat alanında, para ve maliye politikası gibi alanlar, aramızda hayli tartışmaya açık; ekonomistlerin yoğun bir bölümünün aynı görüşte bir araya gelmelerinin en zor olduğu alanlardır.

Bununla birlikte, Prof. Dr. Asaf Savaş Akat'ın bir tespiti kritik önemdedir: 'Para Politikası ilkel bir iktisadi araçtır'. Ben, bu ifadeyi, Taş Devri'nde beslenmek için iri cüsseli bir hayvan avlamak zorunda olan insanların mücadelesine benzetirim. Yani, enflasyon veya makro ekonomik dengesizlikleri 'avlanması gereken bir hayvan'a benzetirsek, para politikasını 'ince ayar' kullanarak, yani hayvanı kuş tüyüyle 'gıdıklayarak' bir sonuç elde edemezsiniz.
Tersine, 'mızrağı hayvanın böğrüne saplayarak', piyasanın para politikasıyla gereken mesajı 'net' bir şekilde anlamasını sağlamanız gerekir. TCMB üst yönetimi ve Para Politikası Kurulu'nun kararlarına yönelik, zaman zaman teknik boyuttaki eleştirilerimizin özü, 'doğru zaman'da aşırı 'ince ayar' gözetici adımlardı. Çünkü, para politikası kararlarından elde edilebilecek net etkiyi ya zayıflatıyor, ya da makro ekonomik dengeye yansımasını aşırı geciktiriyordu. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Küresel kutuplaşmanın ‘ekonomik’ sonuçlar 19 Nisan 2024 | 36 Okunma Küresel ekonominin 4 ‘derinleşen’ sorunu 17 Nisan 2024 | 102 Okunma Türkiye’nin küresel hedefi yüzde 1.5 15 Nisan 2024 | 99 Okunma Küresel talebin direnci ve Türkiye’nin büyümesi 10 Nisan 2024 | 59 Okunma Küresel enflasyonun değişen anatomisi 08 Nisan 2024 | 31 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar